В главната роля - вкусната тиква
от Мартина Николова | 04 октомври 2013
Която може да се превъплъти в най-различни кулинарни тоалети

Има някои храни, които могат да се преобразяват в най-различни кулинарни "тоалети". Една от тях е тиквата.

 

Тя може еднакво добре да "влезе в ролята" на салата, супа, десерт, тестено изделие за закуска, различни напитки, основа на сос за паста, сладко, прибавено към ястие с месо.

 

Или пък просто да си я хапнете печена или варена, подсладена с малко мед. Хубаво е, когато една храна може да се използва по най-разнообразни начини, така никога няма да омръзне на вас и хората, за които готвите.

 

У нас тиквеникът е рецепта, която се приготвя във всяка къща, или поне ние не познаваме обратния случай. Но тиквата е любима и на много други националности. В Пекин, например, приготвят вкусна супа с тиква.

 

Чийзкейк с тиква пък е десерт, който е много популярен навсякъде, където кухнята предполага смесването на сладко и солено.

 

Формата на тиквата позволява тя да бъде напълнена с ядки, някакъв плод и пикантни подправки. Вкусът е незабравим.

 

Споменахме напитки, защото един коктейл с тиква и ябълки е нещо, което си заслужава да се опита. А в студените зимни вечери, когато ви се иска нещо топло и вкусно, можете да си приготвите едно тиквено лате, ще останете очаровани.

 

За тези, които искат нещо хранително, но не ядат месо, по някакви причини, предлагаме ориз с тиква. Комбинацията е много апетитна и ще нахраните и най-гладния в къщата много добре.

 

Меката и гладка текстура на плодовия зеленчук, както често се нарича тиквата, позволява направата на вкусно кремче.

 

В състава на някои лютеници влиза и звездата на настоящата статия. Някои приемат това като начин на производителя да ни "прецака", както се казва, но това не е съвсем така, поне в повечето случаи. Стига да е посочено в описанието, рецепта за лютеница с тиква си е напълно в реда на нещата.

 

И накрая искаме да прибавим към останалите готварски техники, чрез които можете да приготвите любимата тиква, и панирането. Точно така, тиква може и да се пържи.

 

Сега вече със сигурност трябва да сме провокирали апетита и желанието ви да си приготвите нещо с тиква. Разбира се, очакваме да споделите резултата с нас.

Рецепти