Храните на есента
от Kulinar.bg | 03 септември 2013
Вижте 10 супер храни, на които да наблягаме през есента

Време е да се подготвим за есента. Кой казва, че само лятото можем да се радваме на изобилието на природата. Идва сезонът на ябълките и вкусната тиква. Като стана дума, нямаме търпение да си хапнем печена тиква.

 

Колегите от Sportuvai.bg са се погрижили да подберат 10 супер храни за есенния сезон, към които да се обърнем. Ето ги тях:

 

Ябълки

 

Пълни с антиоксиданти и фибри, ябълките са идеалната храна за междинните хранения. Само не забравяйте да ги консумирате с обелката – там се съдържат най-много от полезните вещества, които правят ябълките универсалната супер храна.

 

Брюкселско зелe

 

От него ще си набавите витамин К, нужен за правилната работа на черния дроб и усвояването на калций от тялото.

 

В брюкселското зеле се съдържат още желязо и витамин В9. Този зеленчук е леко горчив, така че най-добре го консумирайте със сосове с по-остър или пикантен вкус.

 

Пащърнак

 

Вкусът му напомня на моркова, но е по-сладък. Може да се използва за подправяне на ориз или картофи, а също и за крем супи. Освен подобрен вкус ястията ви ще получат и голяма доза калий и фибри.

 

Круши

 

Вкусът на есента. Фибри, витамин С и мед – това ще получите, похапвайки това плодово изкушение.

 

Карфиол

 

Доказано е, че карфиолът предотвратява ракови заболявания и се препоръчва на хора с висок холестерол.

 

Най-голяма полза от вкусовите му качества ще извлечете, ако го подготвяте на пара или го направите на пюре като добавка към супи.

 

Останалите супер храни вижте тук

Рецепти