Чийзкейкът - от Древна Гърция до днес
от Kulinar.bg | 31 декември 2017
Любопитната история на чийзкейка + задължителните вкусни рецепти

Въпреки чуждестранното си наименование, чийзкейкът си има страшно много почитатели на българсйа територия. Любопитният десерт се е превърнал в предпочитан за мнозина.

 

От една страна – защото не е никак труден за приготвяне, а от друга – защото в себе си съчетава сладко и солено по много успешен начин.

 

Всъщност възникването на чийзкейка вероятно се е случило преди стотици години, по време на Древна Гърция.

 

Най-ранното споменаване на тази форма на десерт (поне на този етап) е открито в книга, написана от гръцкия физик Егим. Произведението било посветено на тайните в приготвянето на чийзкейкове и включвало две рецепти с религиозна тематика - ibum и placenta.

 

От двете, втората е тази, която най-много се доближава до модерния облик и вкус на чийзкейка, с кора, която се изпича и приготвя отделно. Разбира се, въпреки приликите, вкусът на този древен десерт при всички положения е бил напълно различен.


Чийзкейк без печене с портокалово желе. Източник: Wikipedia


Комерсиализирането на сладко-соления сладкиш се случва в САЩ през 1872 година, когато Уилям Лорънс от щата Ню Йорк се опитал да възпроизведе френското сирене Neufchâtel. Така той, без това да е първоначалното му намерение, създава сирене, което е неузряло и в същото време – достатъчно наситено и кремообразно.

 

През 1912 година пък друг пионер на хранителната индустрия – Джеймс Крафт – създава вид пастьоризирано крем сирене, което днес познава под името "Philadelphia”. Името на марката е регистрирано през 1928 година.


Печен чийзкейк с малини и боровинки. Източник: Wikipedia

 

Днес именно това сирене е най-предпочитаното в приготвянето на десерта, независимо от географското местоположение на домакина.

 

Типичният американски или канадски чийзкейк най-често съдържа сирене крема. Италианците пък предпочитат да използват рикота.


Вариантът с натрошените бисквити и плодовете от компот, който не се пече, идва от Великобритания.


В Южна Америка кулинарите използват сладко от гуава.

 

В България, подобно на САЩ и Канада, се използва сирене крема (например обикновеното българско), понякога обезмаслена и обезсолена извара, както и сметана.

 

Интересно е, че по време на предишните ни два кулинарни конкурса – Българска Национална Кухня и Сладки изкушения– чийзкейкът бе една от най-предлаганите десертни рецепти.

 

Предлагаме ви да си припомним заедно вашите вкусни попадения:

 

Чийзкейк с тиква

 

Чийзкейк с боровинки

 

Чийзкейк "Фантазия"

 

Чийзкейк на Петя Керанова

 

Останалите чудесни чийзкейкове са на един клик разстояние!

Рецепти