8 риби, които никога да не купувате
от Мартина Николова | 18 юли 2013
Защото са опасни за здравето ви

Всички знаем, че индустриализацията трови до голяма степен водите по цялата планета. Първо това се отразява на морските видове, чиято популяция страда от химикалите, които попадат в океаните и моретата.

 

Оттук порочната верига продължава с рефлектиране върху нас, потребителите, които провокирани от любовта си към морските дарове и желанието да опитваме нови и нови видове от тях.

 

Вероятно са ви омръзнали традиционните риби в магазина и искате да опитате нещо ново.

 

Особено ако сте запален рибар и опитите да хванете един от онези екземпляри в яз. Искър – огромните сомове, обитаващи дълбините на езерото, остават все така неуспешни.

 

То при наличието на вносен сом в магазина, започвате леко да се разубеждавате – "дали всъщност огромните сомове съществуват, щях да съм хванал вече, ако ги имаше". Не се притеснявайте, разбираме ви.

 

Но тук идва моментът, в който трябва да споделим с вас един не много приятен списък с риби, които никога не трябва да си купувате, защото са опасни, по една или друга причина.

 

Първата от тях е именно вносният сом. Близо 90% от вноса в САЩ, например, идва от Виетнам, а изискванията за контрол не са ясно установени и няма как да сме сигурни до колко са безвредни. Внимавайте и се интересувайте точно откъде идва рибата, която искате да си купите.


Хайвер от белуга или есетра. Има информация за свръхулов на тези видове, което нарушава популацията им, а от друга страна видовете са опасни заради замърсяването от големите строежи около водните басейни, които обитават. Никой не иска да се храни с отровена храна, нали?


Американската змиорка не е популярно ястие у нас, но пък често влиза в състава на сушито. Ако сте фенове на това ястие и си го поръчвате по ресторантите, когато сте на почивка в чужбина, например, просто се поинтересувайте какво точно има в него.

 

Змиорката, наричана още червена или сребърна, е силно замърсена с токсични отпадъци и има голямо съдържание на живак.


Скаридите се определят като най-мръсните от морските дарове. Импортираните скариди идват с цяла дозина замърсители – химикали, химични остатъци, а дори остатъци от гризачи, попаднали в улова.


Атлантическата сьомга всъщност е от защитените, и следователно забранени, видове. Популацията й е силно намаляла, и то заради стопанското й отглеждане. Хиляди от тях са оградени в ограничено място.

 

Което е чудесна среда за развитие на бактерии, да не говорим за химикалите и антибиотиците, с които се третират.

 

След това, тази раба се продава без етикет или такъв, на който това не е споменато. Много лесно може да мине за дива сьомга и да попадне именно у вас.


Месо от кралски рак обикновено идва от Русия, където ограниченията не се спазват стриктно и са констатирани нарушения.


Месото от акула съдържа много големи количества живак, които не трябва да поемаме. Статистиките сочат, че в последно време уловът на акули е скочил в пъти, а това сериозно нарушава баланса във водите.

 

Популациите на други морски огранизми, с които би трябвало да се хранят акулите, са се увеличили, съответно.

 

Ако срещнете някъде в магазинната мрежа чилийски лаврак, не си го купувайте. Оникновено са уловени незаконно, алармират от Държавния департамент в САЩ.

 

Може би някой от вас ще кажат, че няма как до нас да достигнат такива стоки, но ако по Коледа се срещат пуйки от Бразилия, защо не и лаврак от Чили. Бъдете бдителни и не правете компромиси с непроверени стоки.

 

Припомнете си и списъкът в рибите, най-наситени с живак.

 

Рецепти