Сом на фурна
Сом на фурна
Източник: Цветемира Загорска
Тип ястие: основно
Националност: българска кухня
Празник: Никулден
време
> 90 мин.
порции
продукти
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Измиваме и нарязваме сома на шайби.

2

Слагаме го в купа и го посоляваме със сол и черен пипер.

3

Заливаме го със сока на единия лимон и го оставяме в хладилника да престои около 1 час.

4

През това време нарязваме лука на полумесеци, чушките на жулиени и ги задушаваме в мазнина до омекване.

5

Изсипваме ги в тавичка.

6

Вземаме парчетата сом и ги овалваме добре в галета.

7

Редим парчетата в тавичката при лука и чушките, покриваме с резени домат и лимон.

8

Наливаме бялото вино и печем 40 мин. в предварително загрята на 180-200 градуса фурна.

Подобни рецепти
Любопитно