НЕ изхвърляйте покълналия чесън!
от Симона Иванова | 01 март 2023
По-полезен е!

Със сигурност ви се е случвало да се запасите с повечко чесън. Какво се случва?

 

Докато си стои в шкафа или хладилника, започва да покълва. От него изникват стръкчета, а самата скилидка сякаш губи от обема си.

 

Какво правим ние? Изхвърляме покълналите скилидки и си вземаме нормални скилидки.

 

Е, ако и вие правите така, оказва се, че сме в голяма грешка.

 

Защото е доказано, че покълналите скилидки чесън са много по-полезни от останалите. 

 

Проучването е проведено от изследователят Джонг-Санг Ким и неговия екип и финансирано от Института на Корея за планиране и оценка на технологиите. 

 

Според Ким и екипа му покълналния чесън има по-силно антиоксидантно действие. 

 

Защо е така? Когато разсадите се превръщат в зелени растения, те произвеждат много съединения, някои от които защитават растението от патогени. 

 

"Растенията са много податливи на атаки от бактерии, вируси и насекоми по време на покълването. Това ги кара да поризвеждат различни химикали, наречени фитоалексини, за да се защитават. Повечето от тях са токсични за микроорганизми и насекоми, но са полезни за човешкото здраве" обяснява Ким.

 

Изследователите установили, че подобен процес се получава и когато от старите скилидки чесън покълват зелени филизи. 

 

След редица опити доказали, че скилидка чесън, покълнала в продължение на 5 дни, има най-силно антиоксидантно действие, докато пресните скилидки имат много по-ниска активност.

 

Процесът на покълване променя цялостно метаболитния профил на чесъна. Профилът на чесън, покълнал преди 5-6 дни е съвсем различен от този на чесън, покълнал преди 4 или по-малко дни (или изобщо непокълнал). 

 

Покълналият чесън подобрява дейността на сърдечно-съдовата система, има силно противовъзпалително идействие, подсилва имунната система и има способност да убива 14 вида ракови клетки. Освен това се брои с бактерии, вируси, паразити и гъбички.

 

Следващият път, когато чесънът покълне, вместо да го изхвърляте, зарадвайте му се. Защото той е истинско оръжие срещу болести и здравни проблеми. 

 

Ето как да си отгледате домашен чесън от покълналите зелени стръкчета.

 

39184

Рецепти