Опасен хербицид масово трови Европа
от Kulinar.bg | 14 юни 2013
Един от най-опасните пестициди е открит в телата на доброволци в изследване

Човешкото тяло е много по-токсично, отколкото можем да предположим. Този факт най-често се дължи на различните пестициди, с които се обработват хранителните продукти.

 

Един от най-опасните от тях е хербицида глифозат, който, освен че е един от най-продаваните и използвани в Европа и по света изобщо, се оказа и широко разпространен в човешките тела, съобщи iNews.bg.

 

Това показаха първите по рода си лабораторни тестове, направени съвместно от Европейския съюз, "За Земята" и "Приятели на Земята". Резултатите показват конкретно за България, че в една от десет проби на урина има следи от глифозат.

 

Като цяло 43.9% от пробите на доброволци от осемнайсет европейски страни съдържат следи от химикала.

 

Всички участници живеят в големи градове и никой от тях не е боравил директно с продукти, съдържащи глифозат в периода преди тестовете.

 

Глифозатът се използва интензивно в земеделието, но и в парковете и обществените пространства, на железопътните линии и в градините.

 

Той е от решаващо значение за отглеждането на генетично модифицирани (ГМ) култури, много от които са модифицирани, за да са резистентни на глифозат. Най-големият му производител е "Монсанто", който го продава под търговското име Roundup.

 

В световен мащаб през 2011 г. около 650 000 тона от продукти, съдържащи глифозат, са били използвани, а прогнозите сочат, че употребата ще се удвои до 2017 година.

 

Глифозат базираните хербициди имат различни нива на токсичност, но могат да бъдат фатални при хората.

 

При по-ниски дози са токсични за човешките клетки, включително за плацентните и ембрионалните клетки.

 

Съществуват и доказателства, че може да наруши функциите на човешкaта ендокринна система, което да предизвика необратими ефекти на определени етапи от живота, например по време на бременност.

 

Безопасността на глифозата трябваше да бъде преоценена в Европейския съюз през 2012 г, но ЕС отложи прегледа за 2015 г.

 

Въпреки широката употреба, присъствието му в храните и водите рядко се проверява от контролните органи, а в България – изобщо, алармират от За Земята.

 

Още важни новини

Рецепти