Храни с етикет „Вредно“
от Kulinar.bg | 20 ноември 2012
Идеята е на МЗХ, илюстрира се нуждата от нова наредба за контрол

Възможно ли да има хранителни продукти, които се продават в магазините, носейки върху опаковките си етикет „Вредно за вашето здраве“? Според министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов това е наложително.

Той визира млечните продукти, които съдържат растителни мазнини.

Найденов, цитиран в съобщение на подопечното му министерство, към момента подобна опция не съществува, определя наличието на растителни мазнини в саламуреното сирене например като „срам за България”. Според него некачествената храна, която консумира българинът, е причина страната ни да е на челна позиция в Европейския съюз по сърдечно-съдови заболявания.

Целта на изказванията на министъра очевидно е да привлече вниманието върху нова наредба за контрол на храните, „тъй като в бранша има хора, които се противят на новата наредба за млечните продукти“.

„Поради този факт продължаваме да разделяме продуктите на такива с животински и такива с растителни мазнини на витрините в магазините“, заяви министърът.

Тепърва обаче предстои наредбата, която ще гарантира, че в млечните продукти ще има само животински съставки, да бъде внесена за одобрение в Министерски съвет. Тя трябва да влезе в сила от 1 януари 2013 г., но преди това трябва да бъде получено и мнението на Европейската комисия.

По думите на Найденов бизнесът с палмово масло е за милиарди, ето защо лобито е много силно. Въпреки жалбата, която са внесли няколко сдружения на бизнеса, наредбата ще влезе в сила, твърди министърът.

Атанас Къцов от Асоциацията на животновъдите подкрепи мнението на министър Найденов, посочвайки, че палмовото масло пристига у нас нерафинирано и съдържа канцерогенни вещества.

От своя страна, Димитър Зоров, председател на асоциацията на млекопреработвателите, смята, че с приемането на наредбата трябва непременно да има контрол по изпълнението ѝ. Той призова да запазим продуктите като киселото мляко, сиренето и кашкавала, с които България е позната по света.

Рецепти