Най-малко паста се хапва... в Италия
от Kulinar.bg | 25 октомври 2013
За сметка на това, консумацията на паста нараства извън Ботуша

Целият свят е луд по италианската паста във всички нейни разновидности. За огромна наша изненада, оказва се, че консумацията на паста на територията на Ботуша рязко е спаднала през последното десетилетие. Това сочат данни на Wall Street Journal.

 

Причините за това са съвсем прозаични. Както навсякъде, така и в Италия, навлизат все повече международни храни.

 

Най-голям фактор в спада на интереса към пастата се оказва сушито. В списъка попадат и други азиатски храни.

 

Друг фактор е страхът от напълняване: според социологически проучвания, броят на жените между 26 и 30 години, които вярвят, че от спагети се пълнее, се е покачил с цели 26% между 2008 и 2012. Ръстът на този процент при мъжете е по-нисък – 16.

 

Това, разбира се, не означава, че пастата изведнъж ще престане да бъде национално италианско ястие. Да не забравяме, че тестото, обработено по този начин, ни отвежда дълбоко в историята, чак до цивилизацията на етруските.

 

Тестеното изделие продължава да бъде част от идентичността на италианеца, само че той самият не остава безпристрастен на "външните" кулинарни специалитети.

 

Съвсем в реда на нещата, популярността на пастата извън Италия е нараснала. За това можем да съдим и по увеличаващия се брой на италиански ресторанти на територията на България.

 

Интересно ни е как стоят нещата с пицата...

Рецепти