Ризото - да го направим по италиански
от Христиана Забунова | 25 септември 2013
Историята на ризотото започва в Италия в далечното Средновековие

Ризотото е ястие с ориз, което се приготвя с различни видове бульон - месен, рибен или зеленчуков. Консистенцията му е водна, подобна на крем, а вкусът на ориза богат и различим.

 

Както можете да се досетите историята на ризотото започва в Италия в далечното Средновековие, когато арабите донасят оризовата култура в Италия и Испания.

 

Влажността на Средиземноморието се оказва особено благоприятна за отглеждането на дребните сортове ориз, подходящи за приготвянето на ризото.

 

Милано е мястото, където се ражда същинската магия на ризотото, когато градът е под испанска власт за близо 2 века.

 

Тогава оризът се превръща в основна суровина, а климатът е подходящ за т.нар. "бавно готвене".

 

От тогава до днес ризотото е най-популярният начин за приготвяне на ориз в Италия. Най-често се използва като предястие и гарнитура за месо.

 

Важно е да се подберат подходящи сортове ориз за приготвяне на ризотото. Целта е оризът да абсорбира добре водата и да отдели нишесте, за да се получи мека текстура.


За най-подходящи се считат сортовете "карнароли", "маратели" и "виалоне нано", но те са и значително по-скъпи.

 

Въпреки че ризотото е с консистенция на крем, трябва да се внимава оризът да не се преварява и всяко зрънце даможе да се отдели, да бъде леко хрупкаво, но не сурово.


Когато се сервира, ризотото не трябва да е сухо, а да "плува" в сосче. Препоръчително е да се консумира веднага, защото в противен случай, оризът ще поеме водата около него.

 

Съществуват различни начини за приготвяне на ризото, но няколко компонента допълват вкуса на ориза и създават богатия и наситен вкус на италианското ризото – лук, масло, вино, пармезан, шафран.

 

 

Ризотото се приготвя лесно, въпреки че ще ви е нужно търпение, особено ако не сте почитатели на "бавното готвене".

 

При него бульонът се прибаря към ориза постепенно и на малки порции, за да се получи ефекта на кадифен и едновременно с това леко алангле ориз.

 

Знаем, че сте запалени кулинари, за това ви предлагаме да съчетаете вълшебството на истинското италианско ризото с настъпвашата есен, като си приготвите ароматно ризото с тиква

Рецепти