Направи си сам: вкусна домашна паста!
от Kulinar.bg | 17 април 2013
Страхотна рецепта в снимки стъпка по стъпка от Радослава Янева (petitfoura)

Домашната паста се оказва изключително лесно занимание, което задължително ще ви изненада с приятния си и наситен вкус.

 

Представяме ви снимки на всяка една стъпка и подбробно описание на цялата технология, талантливо заснети от Радослава Янева - Петифура. 

 

За човек, който обича да меси и да работи с тесто, направата на паста е много приятно занимание.

 

Освен това, напук на очакванията ми, това се оказа много лесно нещо и без особен шанс за неуспех.

 

Резултатът определено си заслужава - домашната прясна паста е много по-крехка и вкусна от полуфабриката, който сме свикнали да си купуваме.

 

Точно както домашните кори за баница, не могат да се сравнят с купените от магазина.

 

Продукти за 4 големи порции и 2 детски:


  • 400 гр. пшенично брашно
  • 4 яйца
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 с.л. вода

 

Брашното се пресява, в средата се прави кладенче, където се чукват яйцата (добре е да са на стайна температура) и се сипва зехтинът. Замесва се първо с вилица, като в яйцата по малко се вкарва от брашното, и после на ръка. Ако е прекалено твърдо, се добавя вода - при мен трябваха 2 с.л. 
 
 
Тестото се меси няколко минути, докато се изглади, стане еластично и поомекне:
 
 
снимка: Радослава Янева/petitfoura.blogspot.com
 
Увива се във фолио и се оставя половин час да се отпусне на стайна температура.
Работната повърхност се набрашнява обилно, топката тесто се разплесква с ръце, поръсва се с брашно и се разточва възможно най-тънко. Тестото е изключително благодатно за работа - точи се равномерно и не се къса.
 
 
10561
снимка: Радослава Янева/petitfoura.blogspot.com
 
Получената кора се нарязва на лентички, за да получим талиателе (tagliatelle).
 
 
снимка: Радослава Янева/petitfoura.blogspot.com
 
Лентичките се оставят да изсъхнат за около половин - един час:
 
 
 
снимка: Радослава Янева/petitfoura.blogspot.com
 
В голяма тенджера се кипва вода с добавена една непълна лъжица морска сол и малко олио. Талиателите се варят 4-5 минути:
 
 
снимка: Радослава Янева/petitfoura.blogspot.com
 
Отцеждат се в гевгир и се смесват със соса. Не се плакнат със студена вода!
 
 
снимка: Радослава Янева/petitfoura.blogspot.com
 
Още страхотни рецепти и изкушаващи снимки вижте в блога на Радослава тук.
 
Ако ви харесва ястието на снимката, можете да се запознаете с рецептата за соса.
Рецепти