Да преобърнем идеята за "намазана филия"...
от Симона Иванова | 02 май 2015
с пастети всякакви

Колко често в хладилника няма нищо за хапване и единственият вариант са сандвичи.

 

Ако пък не ви се занимава да правите сандвичи, само намазвате филийка с масълце и хапвате на крак. 

 

А какво, ако в хладилника има някое неустоимо пастетче, с което да намажете тази въпросна филийка?

 

Всъщност пастети, сосове, дипове, както и да ги наречем, резултатът е един и същ - невероятно кремообразна структура и чудесен вкус.

 

Както се досещате, пастет може да се направи от всичко. Като започнем от традиционните свински пастети, въображението достига чак до пастет от миди. И какво ли още не...

 

Пастетчетата са една чудесна идея и за предястие за гости - намазани върху сухар или франзела, подредени в красива чиния и декорирани със зеленчуци. Ммм... Това може би е едно от най-лесните предястия, които могат да се направят.

 

Тези въпросни мини хапки с пастет са чудесен избор и за парти с много гости. Правите няколко вида, забучвате ги с клечици и отново декорирате подходящо. Гарантирано, няма да остане гост, който да не ги е пробвал. И повторил, и потретил.

 

Децата също доста си падат по пастета, може би заради кремообразната му структура. Освен това, ако на филийката има саламчета, те може да паднат, а с пастета няма такъв проблем. Може би точно заради това малчуганите обожават пастети.

 

Но като се замислим какво точно има в купешките пастети, по-добре да не ги даваме на децата си.

 

Ето затова, в тази публикация решихме да съберем за вас най-добрите пастети. Някои - по-подходящи за хапки, други - за дечица, трети - просто за вкусни сандвичи.

 

Започваме с най-традиционния - свински пастет.  Подготовката му отнема само 40 минути, вкусът му е неустоим и със сигурност е за предпочитане пред купешките (не)свински пастети. 

  

Преминаваме към графа екзотично и ви представяме Пастет от маслини и леща. Ако не сте си мислели, че тези съставки си подхождат, жестоко сте се объркали. Това е една от най-невероятните комбинации, която сме опитвали. 

 

Направете този пастет за гостите си и няма да съжалявате!

 

Освен от месо, пастет може да се направи и от риба. Не говорим за хайвер, а за нещо друго - само вижте колко апетитно изглежда този Пастет от сьомга на Люба Грънчарова. Намазан върху черна филийка или сухар, гарниран с чери доматчета - идеалното предястие!

 

Да не забравим класиката в жанра - Пастет от печени чушки. Една хапка от този пастет ви пренася далеч в детството, напомня за двора на баба, за големия казан с лютеница... Размечтахме се. Припомнете си този пастет и направете за децата си от него :)

 

Ето и нещо по-деликатно - Пастет от крема сирене. Можете да го намажете на филийки или да добавите към него 7-8 нарязани на дребно печени чушки или кисели краставички и салатата е готова. 

 

Ако ви хареса идеята за добавка на чушки или краставички към това "кремче", можете да ги добавите, да разбъркате добре и отново да намажете на филийка за по-интересен вкус. 

 

Освен че можем да направим пастет от леща, можем да направим и пастет от боб. В тази рецепта бобът може да се замени с грах и пак ще стане много апетитно. Пробвайте!

 

За любителите на сладкото сме подготвили Шоколадов пастет. Все още не се е намерил човек, който може да му устои! 

Рецепти