Най-лесните домашни пилешки хапки с домашен сос
от Kulinar.bg | 28 май 2014
Най-вкусното допълнение към бирата, което всички обожават

Пилешките хапки са чудесно допълнение към бирата, на което обичаме да се наслаждаваме в заведенията за бързо хранене, бирариите и кварталните кръчми. Много по-вкусни са обаче, когато са приготвени у дома, от нас самите. Никак не е трудно, както ще видите след малко.

 

Необходимо ви е пилешко месо – най-добре филе (от гърдите). В зависимост от количеството, което искате да получите, използвайте минимум 500 грама. Всъщност единственият недостатък на апетитните пилешки хапки е, че свършват много бързо, така че и повече да приготвите, няма да отидат на вятъра!

 

Нарежете филето на малки (или средни) правоъгълни парчета. В голяма купа изсипете 1-2 ч.ч. брашно. В друга купа разбийте няколко яйца с малко вода. В трета купа пригответе галета. Не я пестете, за да станат хапките възможно най-хрупкави. В общи линии, този метод на потапяне с редуване следва логиката влажно-сухо-влажно-сухо. Крайният резултат винаги е повече от задоволителен.

 

Започнете да потапяте месото първо в брашното, след това в яйцата, после в галетата. В галетата ги оваляйте максимално от всички страни. Можете да ги заровите и да притиснете с пръсти, за да полепне хубаво. Така ще сте убедени в хрупкавостта на хапките.

 

Източник: Youtube

 

След като сте приключили с горната процедура, в дълбок тиган нагорещете олио. Търсената температура е в рамките 180-200 С. Пържете ги между 2 и 4 минути, докато покафенеят хубаво и хванат хрупкава коричка. Извадете от мазнината с щипки или решетъчна лъжица. Отцедете върху кухненска хартия. Поднесете със сос по желание.

 

Запознайте се с видео инструкциите за пилешки хапки.

 

И като казахме сос... Вместо да използвате готовите, можете да си приготвите сами.

 

Барбекю сос

 

В тиган смесете 1/3 ч.ч. соев сос с ниско съдържание на сол, 1 с.л. винен оцет, 2 с.л. мед и 1 с.л. кора от портокал. Кипнете, намалете температурата, оставете да къкри около 4 минути. Сервирайте топъл към хапките.

 

Горчица

 

В малка купа смесете 3 с.л. мед, 3 с.л. дижонска горчица и 2 с.л. майонеза. Разбъркайте хубаво. Ако не искате да е много гъст, добавете 1 с.л. вода.

 

Млечен сос

 

В малка купа смесете ½ ч.ч. кисело мляко, 1 с.л. дижонска горчица, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. пресен копър, ¼ ч.л. сол и щипка-две черен пипер. Разбъркайте и охладете.

Рецепти