Храни за здрав черен дроб (II част)
от Kulinar.bg | 29 октомври 2014
И правилна функция на организма ни

Както вече сме казвали, черният дроб е "лабораторията на организма ни". Той се грижи за прочистването на тялото ни от вредните токсини, причина за различни заболявания.

 

Затова е важно да хапваме храни, които да "работят" за неговото здраве и респактивно нашето.

 

Вече ви запознахме с част от полезните за черния дроб храни, а сега е време за довършим започнатото.


Храни, богати на сулфур


Чесън

 

Може би най-старият познайник на човечеството, що се отнася до лечебните му свойства.


Лук, шалот и праз лук

 

Те имат способността да се борят със свободните радикали в тялото ни.


Яйца

 

Те са източник на най-висококачественият протеин, съдържащ всички 8 есенциални амино киселини и важния холин – съществени за детоксикацията на организма.


Артишок

 

Два фитонутриента се намират в артишока, подхранващи черния дроб и предотвратяващи появата на камъни в жлъчката.


Шийтаке, майтаке и рейши

 

Чудотворни гъби, за които сме ви разказвали надълго и широко.


Плодове


Горски плодове

 

Боровинки, ягоди, малини, къпини – всички супер плодове, богати на фитохимикали.


Ябълки

 

Както горските плодове, и ябълките съдържат феноли - мощното средство, борещо се с инфекциозните заболявания. Освен това са естествен източник на пектин, който играе важна роля за отвеждането на токсините и намаляване на високите нива на лошия холестерол.


Храни, богати на пребиотици 

 

Това са несмилаеми фибри, полезни за чревната флора. Открити са в аспержите, праз лука, цикория, рукола, цвекло, артишок, всички зеленчуци от сем. Кръстоцветни.


Храни с полезни мазнини

 

Семена от чиа, сусам, лен, кокосово масло, авокадо, студенопресован зехтин.


Билки и подправки

 

Джинджифил, кимион, кориандър, лют пипер кайен, кардамон, канела, куркума, копър.

 

Рецепти