8 съвета за здраве и правилно хранене
от Kulinar.bg | 07 октомври 2014
Които трябва да станат наши навици на живот

Можете да срещнете най-различни диети и хранителни режими, които гръмко обещават да ви вталят само за една седмица.

 

Вероятно вече се научихте, че те са повече от лъжливи. Няма по-сигурен начин за поддържане на добра форма от този да се храним умерено с разнообразна храна и разбира се, да се движим.

 

Има няколко съвета, които бихме могли да отправим към вас. Те са част от книгата на Майкъл Полан "Food Rules: An Eater’s Manual".

 

Те могат да ни послужат като малък наръчник за здравословно хранене и живот.

 

*Яжте най-вече листни зеленчуци. Те са супер важни за доброто ниво на кръвно налягане, намаляват риска от сърдечни заболявания, намаляват нивата на холестерол, а и помагат за регулиране на теглото.

 

*Яжте храни от животински произход, но от животни, които са "се хранили добре".

 

*Яжте разноцветно. Разбирайте го буквално. Колкото по-цветна е порцията, толкова повече антиоксиданти си набавяте с храната.

 

*Яжте джънк фууд, но само такъв, който сте си приготвили сами у дома. Няма нищо лошо в един хот-дог или хамбургер, но нека бъде с домашна питка и наденичка и нека не съдържа готови сосове (тъй като те са изпълнени с най-вредните овкусители и подобрители).

 

*Яжте сардини. Това, може би, е най-здравословната храна, която можем да консумираме, според експертите. Сардините са едни от най-големите източници на омега-3 мастни киселини, витамин D.


*Хранете се НЕ като модерни хора. Имаме предвид не се хранете с преработени храни, пакетирани и полуготови храни. Хранете се повече като италианци, например – с домашно приготвена храна, възможно най-истинска и пречистена от вредни химикали. Да, отнема повече време за готвене, но пък е 100 пъти по-вкусно и полезно.


*Яжте колкото се може по-малко вредни закуски. Около 500 калории от дневния прием се дължи на вредни закуски – солени, мазни, с много захар. Ако ви се иска да хапнете нещо между храненията, нека са плодове, зеленчуци, ядки или варени яйца.


*Не яжте храни, в чийто списък със съставки захарта е в топ 3.


Опитайте се да възпитате тези навици у себе си и няма как да нямате ефект. А ефектът е по-добро здравословно състояние и по-хубава фигура.

Рецепти