Храни за здрав черен дроб (I част)
от Kulinar.bg | 27 октомври 2014
И правилна функция на организма ни

Здравето на черния ни дроб всъщност обуславя това на храносмилателната система, предпазва от подуване, натрупване на излишни газове, поява на констипация (запек), поддържа добрите нива на кръвна захар. 

 

Като нарушените й нива могат да доведат до ненаситно желание за консумация на сладко, умора, замъглено съзнание и преценка.

 

Интоксикираният черен дроб може да доведе до заболявания вследствие от възпаления – диабет, артрит, хипертония, автоимунни заболявания.

 

Без здрав черен дроб може да се разболеем от хормонален дисбаланс, който може да е причина за поява на силно главоболие, резки промени в настроението, депресия.

 

След всичко казано дотук, е време да се погрижим за здравето на този орган.

 

Най-лесният начин е като консумираме храни и напитки в услуга на неговата функция. Има храни, които се грижат за здравето му и правилната му функция.

 

Вода

 

След кислорода, водата е следващата субстанция, от която се нуждае тялото ни, за да функционира правилно. Но тъй като и в нея голяма част от състава е именно кислород, тогава не можем да ги разграничаваме особено. Най-просто казано, водата е тази, която отвежда токсините от черния дроб.

 

Храни от семейство Кръстоцветни

 

Това са броколи, всички видове зеле, карфиол.

 

Тъмно зелени храни

 

Къдраво зеле, брюкселско зеле – всички с високо съдържание на сулфур, подпомагащ функцията и прочистването на черния дроб.

 

Морски зеленчуци 

 

Това са най-старите "жители на земята", които не позволяват на тежките метали да се задържат в организма ни, под влиянието на околната среда.

 

Кълнове, ядки, бобови растения и зърнести храни

 

В тях се съдържат ензими и протеини, които действат като катализатори на всички функции в организма.

Рецепти