Тези чинии нямат нужда от миене
от Kulinar.bg | 18 февруари 2014
Имат си специално хидрофобно покритие

Чинии, които не изискват миене след употреба, звучи като нещо невъзможно. И не особено хигиенично.

 

И не, не става въпрос за идея, подобна на хитринката, измислена от някой мързелив студент. А за съвсем конкретна дизайнерска идея, дошла от шведското студио Tomorrow Machine.

 

Въпросните съдове (чиния и купа) не просто нямат нужда от почистване – те просто не се замърсяват при ползване! Имат специално, суперхидрофобно покритие, с каквото могат да се похвалят листата на лотусите в природата.

 

Материалът отблъсква водата, като по този начин не допуска нищо да се залепи отгоре. За да почистите съдовете, просто трябва да ги изхвърлите остатъците от храната. Нямат нужда дори от избърсване!

 

Истинси бонус е и факта, че е практически невъзможно да счупите въпросните чинии. Освен това, те са изработени от ултра лек материал и са много по-леки от традиционните съдове.

 

Целта на дизайнерите от Tomorrow Machine била да изработят комплект, който е природосъобразен и футуристичен. Определено са успели!

 

Може би в съвсем близко бъдеще подобни съдове за хранене ще са нещо съвсем нормално за всяко домакинство.

 

Ако ви се струва прекалено странно или нехигиенично, не се притеснявайте. Проектът е направен по поръчка на Шведската индустриална комисия, като изпълнението е одобрено от същата.

Рецепти