Ако Жул Верн бе дизайнерът на вашата кухня...
от Милена Димитрова | 26 юли 2013
Потопете се в ретрофутуризма на стиймпънк интериорите

Стиймпънкът е субжанр на научната фантастика, за който характерни са парните машини от Викторианската епоха.

 

Настроението на стиймпънк изобретенията винаги е постапокалиптично и ретрофутуристично – така, както викторианците от 19 век биха си представили бъдещето.

 

Подобни технологии са характерни за творбите на Хърбърт Уелс и Жул Верн, както и за литературните и екранни произведения на много съвременни автори и режисьори.

 

Помните ли чудесният игрален филм "Хюго" от 2011 година? Той е идеална визуализация на стиймпънк идеята.

 

А тя може да се възроди дори на територията на кухнята. Защото любовта към стиймпънка наистина е безгранична!

 

Създаването на кухненски интериор в този стил е немалко предизвикателство на всяко едно ниво. Самите вие трябва да се превърнете в дизайнери.

 

Ако наистина искате да пресъздате настроението от Викторианската епоха, трябва да внимавате – тогава кухненските помещения били доста мрачни и далеч от центъра на дома.

 

Стиймпънкът обаче може да внесе много свежи идеи, както ще видите след броени секунди.

 

Най-характерните материали в този интериор определено са месингът и тъмното дърво, които намират олицетворение навсякъде.

 

Друга особеност са часовниковите механизми, както и части от световните карти и глобуси. Защото при стиймпънка "съдържанието" на вещите е тяхната външна обвивка.

 

Струва ви се невъзможно? Ето доказателствата за противното...

 

 14290

Както виждате, всичко е месингово, и, въпреки че кухнята има функционалностите на модерното време, тя изглежда така, сякаш е излязла от книга на Жул Верн.

 

Тук виждате как един целепин се е превърнал в ослепително осветително тяло. Така че не се отчайвайте - и стиймпънкът може да бъде цветен и свеж!

 

14288

 

Идеята на стиймпънка може да бъде осъществена не само в медни и месингови тонове.

 

14292

 

Следните кадри пък принадлежат на масачузетския дом на американската двойка Брус и Мелани. Изключителни фенове на стиймпънка, както се вижда. За да осъществят мечтата си, те се обръщат към няколко подбрани антиквариати и железарии. Крайният резултат е чудесен!

 

14286

 

14289

 

14291

 

14294

 

14299

 

14295

Източник: apartmenttherapy.com

 

Рецепти