Еволюция на кухнята
от Милена Димитрова | 05 ноември 2013
От малка, тъмна стая, до най-важното помещение на дома

Казват, че кухнята е сърцето на дома. И въпреки че животът (съвсем буквално) се създава в една друга стая, именно в кухнята той кипи.

 

Има три аспекта, от които основно зависи тази стая – собствениците й, начинът им на живот и размерът на кухнята, с който те се съобразяват при дизайна й.

 

В дома от миналото кухнята бе отделена и много често се събираше буквално върху 1 квадратен метър, без прозорци или каквито и да било екстри!

 

Това пространство се използваше само и единствено за готвене, като храненето се случваше в отделна трапезария, дневна или хол. Тогава кухнята бе просто средство, без характер и самоличност.

 

През 21 век обаче кухнята се е превърнала в новия център на дома.

 

Замислете се за това как са изминали десетилетията, предхождащи милениума, спрямо кухненския интериор, конкретно върху територията на България.

 

Ако сте сменили дома си поне веднъж през изминалите години от стара в нова сграда, няма начин да не сте забелязали огромната промяна. Модерният дом е изграден така, че да приютява върху една обща площ кухня и дневна, понякога трапезария.

 

Всъщност нещата тук със сигурност не опират до квадратурата на жилището, а до начина, по който е използвано пространството. Модерният дом не би следвало да има големи и ненужни коридори или други, "хвърлени на вятъра", кътчета. В него всеки сантиметър е на мястото си, като това твърдение с пълна сила се отнася за дизайна на кухнята.

 

А последният най-ярко проличава във възникването и постоянното модернизиране на кухненския бокс.

 

 17983

 

Ще превъртим лентата назад, до 40-те години на XX век, в САЩ. Именно там и тогава кухнята започва да се оборудва с различни, малки и големи, уреди – миксери, тостери, по-късно и микровълнови фурни. След края на Втората световна война започва да се наблюдава засилен потребителски интерес (а и необходимост) от високотехнологично кухненско оборудване на достъпна цена.

 

Западноевропейските кухни постепенно се снабдяват с все по-иновативни хладилници и готварски печки (електрически, на газ). Може да се каже, че горе-долу по това време средностатистическият човешки мозък става "техноцентричен".

 

Към края на 60-те и началото на 70-те, провокирани от възникващите технологии, различни хора, обвързани с производството на домашни потреби, започват да създават футуристични прогнози за кухнята. Тази тенденция я наблюдаваме до ден днешен - вече знаем каква ще бъде кухнята през 2063 година! Разликата е, че технологията се е развила до такава степен, че това, което е било "футуристична прогноза" допреди 1 час, след неговото изтичане може да е "остаряло" парче техника.

 

За модерното семейство, кухнята е особено важна. В нея се изграждат правилните хранителни навици, възпитава се любовта към храната и нейното приготвяне. А заедно с тях – и усета към естетическото във всички негови форми.

 

Ако стерилността и скучният вид на кухнята в страни като България се е дължал на социополитически фактори и един затворен начин на живот, то днес всеки е свободен да създава своята кухня отново и отново. До постигане на абсолютното съвършенство, изразяващо се в комфорт и ергономичност.

 

Казано накратко, кухнята се развива непрекъснато и спокойно може да се говори за нейната еволюция. Архитекти, инженери и дизайнери работят в съюз върху нейното "оптимизиране" спрямо натоварения начин на живот, на който сме подложени всички.

Рецепти