Интериорни стилове за кухнята: Рустик
от Милена Димитрова | 16 януари 2014
Запознайте се с основите на този красив интериор

Ако уважавате себе си, своя дом и своите хранителни навици, със сигурност обръщате/сте обърнали/планирате да обърнете внимание на кухненския интериор.

 

Още повече, през настоящия век интериорният дизайн е натрупал доста история, от която може да се възползваме под формата на най-разнообразни стилове за кухненското пространство.

 

А и за целия дом.

 

Решихме да започнем с един стил, който, макар и не особено популярен в България, е идеален за всеки човек, който предпочита уюта пред всички останали (модерни) екстри.

 

Става въпрос за т.нар. Рустик стил.

 

Думата произлиза от латинското Rusticus, което означава груб, селски. На интериорен език, това означава:

 

* топли, земни тонове;

 

* естествени материали;

 

* много дърво, често необработено докрай;

 

Рустик интериорът е обвързан с архитектурния стил със същото име, който е много характерен за Щатите. Но тъй като живеем в свят без граници, този стил навлиза все по-задълбочено и засилено в Европа. Особено в скандинавските страни.

 

В една рустик кухня не е никак изненадващо да видите различните кухненски принадлежности да играят ролята и на декоративни елементи.

 

В нея място намират различни плетени предмети, карирани покривки, пердета, кърпи, декоративни елементи, директно откраднати от природата. Факти, които превръщат този стил в изключително подходящ за обзавеждането на крайградски вили.

 

Освен земни тонове, тук място намират бялото, сивото, дори черното, които стилно контрастират на дървесните нюанси на пода, кухненския плот, шкафове, врати.

 

Най-практичният съвет, който можете да получите, веднъж спрели се на този стил, е следният: вдъхновете се от околната среда, която ви заобикаля. Така, макар придържайки се към конкретен дизайнерски път, ще останете верни както на себе си, така и на природата около себе си.

 

Малките декоративни елементи също можете да оставите на собствените си ръце, вместо на големите вериги за обзавеждане. Тази идея за трайни хранителни продукти, подредени върху рамка за картина,  не е никак трудна за осъществяване, а идеално би паснала на всяка рустик кухня.

 

Предлагаме ви да се потопите в следните снимки и да си откраднете идеи.

 

 20050

 

 

20043

 

 

 

Рецепти