Среднощна среща с хладилника
от Kulinar.bg | 27 февруари 2013
Изводите показват невероятни хранителни комбинации...

Случвало ли ви се е да се събудите през нощта с натрапчивата идея да хапнете нещо сладко? Само едно парче и се връщате в леглото! Да, но обикновено след първото парче следва второ, а понякога и трето.

 

Спокойно, не сте единствените. Оказва се, че всеки четвърти се буди нощем, за да похапне. Учени от университета в Алабама, забелязват, че хората са склонни да съчетават храни и вкусове по време на среднощната закуска, които по принцип не биха консумирали.

 

Анкетираните студенти, между които е проведено проучването, посочват хранителните си навици и продуктите, с които задоволяват глада си. Изводите показват невероятни хранителни комбинации, които гладният ни стомах може да ни принуди да направим.

 

Например пържени зеленчуци със сладко, основно ястие, останало от вечеря, но подправено със захар.

 

Вероятно тези странни комбинации се дължат и на факта, че през нощта никой не ни вижда, сякаш по–лесно отпускаме потисканите през целия ден желания да похапнем нещо вредно, калорично, до което съвестта не ни е допуснала.

 

Лекарите не заклеймяват напълно този навик, но съветват да замените сладкишите с плодове, пържените зеленчуци с пресни, а соленото саламурено сирене - с нискомаслено.

Рецепти