Кой управлява трамвай "Желание"?
от Милена Димитрова | 19 февруари 2013
Няколко научни и не съвсем научни обяснения за природата на желанията

Независимо дали става въпрос за захар, въглехидрати, цигари, покер или дори секс, апетитът (или желанието за още) понякога може да ни хвърли в недоумение! Просто защото ни кара да се чувстваме така, сякаш никога няма да бъдем напълно заситени.

 

Най-простият пример: седиш си на канапето, гледаш някой сериал или дори новинарската емисия, и изведнъж изпитваш огромното желание да погълнеш цяла кутия сладолед. Или пък да изпушиш няколко цигари една след друга, въпреки че реално си ги отказал преди месеци.

 

Еволюцията на човека, биологията на мозъка, психологичните и дори социалните фактори са тези, които контролират нашите желания и ни карат да копнеем за повече.

 

Точно поради тази сложност и взаимосвързаност, простите методики, чрез които се опитваме да контролираме себе си, често не работят. И в крайна сметка отново попадаме под мощната магия на желанието.

 

Логично е да се запитаме: защо? А още по-логично е, че отговорът няма да бъде едностранен.

 

Замисляли ли сте се, че ако не беше сексуалното влечение на нашите родители, прародители и т.н., ние всъщност нямаше да бъдем тук? Именно еволюцията е "виновна" за наличието на желанието – в неговата най-съвършена и чиста форма, то дори може да бъде синоним на живот.

 

6823

Реклама на Burger King, или реклама на секс?

 

Казано с други думи, силата на желанието е довела до селективно предимство, тъй като винаги са оцелявали индивидите, изпитващи копнежи към различни храни и поведения с градивен характер. Желанията, необходимостите и предпочитанията всъщност имат дълбоки корени в човешката история, въпреки че в XXI век те все по-често са неадаптивни.


А в този век на човек наистина може да му бъде адски трудно! Пристрастените към различни субстанции хора са склонни да "превключват" от една зависимост към друга, особено в началния етап на лечението си. Хората, които се стремят да отслабнат, често започват да пушат. Много изтрезняващи алкохолици, в първите години на своята трезвеност, напълняват. А пък човеците, които отказват един лош навик, обикновено се сдобиват с нови два!


6822

Снимка: Heineken

 

Според когнитивната наука и различните научни течения, които изследват мозъка в дълбочина, всички желания, които изпитваме, всъщност са еднакви, въпреки крайната им цел. Ако премахнете един жадуван обект от вашия живот, сивото ви вещество ще се постарае бързо да откриете негов заместител. Мозъкът всъщност не се интересува от природата на вашето желание, а от самото наличие на желание.


Понякога обясненията пък са съвсем прости. Забелязали ли сте, че вашите приятели всъщност (подсъзнателно или не) се радват на вашите малки или големи пороци? Напълно човешко е. Когато осъзнаеш, че някой близък до теб се бори със същите демони като теб самия, чувстваш успокоение и облекчение. Неслучайно Съмърсет Моъм възкликва: "Не е достатъчно да се проваля аз. Трябва да се провалят и моите приятели!."


6828

"Надежда". Фотография: Erwin Olaf

 

Рекламната индустрия също има голям пръст в нашите най-разнородни апетити. Така например няколко различни изследвания за цигарената индустрия показват, че рекламите на цигари зачестяват през януари и февруари, тъй като хората често се заклеват да спрат тютюнопушенето при настъпването на новата година. Децата (каквито всъщност сме били и ние) са най-поддатливи на рекламните трикове. А навиците, които развиваме в ранна възраст, със сигурност ни преследват през съзнателния живот.


За съжаление, няма едностранчиво решение, което да разкодира човешкото желание и да го пренапише така, че да водим спокоен, уравновесен живот. Все пак, какво сме ние, хората, ако не същества, изтъкани от желания?

 

Не пропускайте да се повозите и на научната въртележка.

 

 

Ако намирате тази статия за интерактивна, полезна и информативна, последвайте ни във Фейсбук!

 

 

 

Рецепти