Спрете да изхвърляте всички тези съкровища!
от Симона Иванова | 17 октомври 2015
Които се намират в кухнята ви

Ако ви попитаме кое е любимото ви място у дома, най-вероятно ще отговорите "кухнята".

 

Повечето домакини са на мнение, че храната не бива да се изхвърля и винаги оползотворяват всяка възможна ядивна част.

 

И вие сте от тях, нали?

 

И все пак, готвейки, изхвърляме доста неща, без изобщо да се замисляме дали постъпваме правилно.

 

Просто не знаем за какво бихме могли да използваме яйчените черупки или ядката на авокадото и машинално ги пращаме в боклука.

 

Наскоро започнахме да ви показваме, че всъщност някои от нещата, които изхвърляме са истински съкровища и трябва да ги използваме, вместо да ги изхвърляме.

 

Затова сега ще обобщим кои части от храната не бива повече никога да попадат в кофата за боклук!

 

Започваме с утайката от кафе и пликчетата от чай. Всеки ден пиете кафе, нали? А тези, които не си падат по кафето, задължително се наслаждават на чаша чай сутрин.

 

След като си направите кафето, бързате да изхвърлите утайката, за да е готова кафеварката за следващото кафе. 

 

А пликчетата от чай нямат никакво приложение, след като чаят ви е готов. Ето тук грешим!

 

Утайката от кафе и пликчетата от чай имат изключително много приложения в домакинството. Прочетете, за да видите как може да ползвате утайката и пликчетата.

 

Още нещо, което ползваме почти всеки ден, са яйцата. От тях ползваме само вътрешността - никога не се замисляме дали да хвърлим черупката - просто знаем, че мястото й е в коша.

 

Е, ще ви дадем един съвет - никога повече не изхвърляйте яйчените черупки. От тях можете да си направите яйчен прах, който е изключително полезен.

 

Надникнете в линка, за да си припомните какви болести може да излекува яйченият прах и за какви болежки е полезен. 

 

Тъй като именно сега е сезонът на тиквата, не може да не споменем и нея. Много я обичаме и обожаваме всякакви десерти с нея. 

 

Купуваме си цяла тиква, хвърляме семките, след това я режем и печем със захар във фурната. Познайте коя е грешната дума в това изречение. Да, досетихте се вече :)

 

Повече недейте да изхвърляте тиквените семки. Те могат да бъдат чудесна добавка към крем супа, вкусна салата или хляб със семена. 

 

Когато сме изморени и няма никакво време за готвене, определено най-бързата вечеря е пастата. 

 

Варим пастата, отцеждаме и прибавяме към приготвения любим сос. Само че защо да хвърляме водата от пастата, след като можем да я позлваме, за да стане сосът ни още по-хубав.

 

Най-добре вижте как и спрете да изхвърляте водата от пастата

 

И на последно място, но не по важност - авокадото. Макар да го купуваме по-рядко, не е лошо да знаем как да го използваме докрай.

 

sxc.hu

 

Знаете ли, че изхвърляте около 30 % от авокадото и неговите полезни свойства? За да спрете да го правите, просто не изхвърляйте ядката на авокадото

 

Вижте различните приложения на ядката на авокадото в линка отгоре. 

Рецепти