Не изхвърляйте тиквените семки
от Kulinar.bg | 27 ноември 2012
Има какво да направите с тях

Тъй като все още сме в „сезона на тиквите“, решихме да предложим няколко интересни приложения на техните семки.

 

Защо? Както се досещате, те са изключително полезни. Съдържат много протеини, минерали и мононенаситени мазнини. Любопитен факт е, че всъщност не е много ясно самата тиква плод или зеленчук е, и вероятно заради това спада към групата на т.нар. „плодови зеленчуци“. Но да се върнем на семките...

 

Ако планирате да си купите тиква, не изхвърляйте семето й. Измийте го хубаво и го поставете върху голяма керамична чиния. Необходими са няколко седмици, за да се изсуши напълно. Може да го проверявате и да го разбърквате от време на време. Ако използвате хартия, съществува риска семките да залепнат по нея и да станат неизползваеми.

 

Докато станат готови за консумация, може да изпробвате някоя от следните идеи със семки, закупени от пазара.

 

Те са страхотно допълнение към различни салати и сосове. Ако ги използвате сурови към салата, накиснете хубаво във вода, за да омекнат (същото се отнася и за слънчогледовото семе). Имат широко приложение в мексиканската и чилийската кухня. Запечени, могат да се полепят върху домашно приготвено хлебче.

 

 

Освен към горещи ястия, леко запеченото тиквено семе е страхотна добавка към купичката пълнозърнеста закуска.

 

Суровите семки могат да се натрошат и да се прибавят към панировката за риба, месо, кашкавал.

 

Идеални са и за приготвянето на бързи, „мързеливи“ сладкиши. Могат да бъдат запечени с малко канела и кафява захар.

 

 

Рецепти