Не изхвърляйте утайката от кафе и чай
от Kulinar.bg | 17 юли 2014
Те са супер полезни в домакинството

Утайката от кафето и пликчетата с чай, които всекидневно оставяме след себе си, могат да си намерят много полезно място, вместо просто да ги хвърляме в кофата.

 

Знаем, че утайката от кафето може да стане прекрасно средство за ексфолиране на кожата, но за какво още може да се използва утайката от кафе, вижте по-надуло в статията.

 

Наторяване на растенията

 

Рози, камелии, хортензии, азалии и др, обичат кафето колкото и ние самите. В него има хранителни вещества, които стимулират растежа.

 

Разваля мравуняци

 

Поръсете утайката от кафе, там където се е образувала мравешката инвазия, и ще се отървете бързо от тях. Същото действие има и в борбата с охлювите, тъй като и те могат да са големи вредители.

 

Средство за почистване на камината

 

Преди да почистете по познатия начин камината, поръсете утайка от кафе върху пепелта, което ще помогне за това да не се вдига облак прах от нея и да се намали миризмата.

 

Дръжте котките далеч от градината

 

Направете разтвор от портокалови кори и утайка от кафе и го сложете около растенията в градината. Това ще държи пакостливите любопитковци далеч от насажденията.

 

Какво да направим с останалите пликчета чай 

 

 

След като сте сварили чая, сложете пликчетата в цедка. Натиснете ги, за да се изцеди водата докрай. След това извадете листенцата и ги разпръснете на хартия, за да се изсушат. Обръщайте ги от време на време.

 

Успокояват очите

 

Имат антивъзпалително действие и помагат при отоци около очите.

 

Разберете кои са храните, полезни за очите.

 

"Хранят" градината

 

Листата от чая действат буквално като храна за растенията.

 

Намаляват миризмата от котешкото легло

 

Поръсете сушени листа от чай, за да ароматизирате котешкото местенце. Действа добре за всякакви принадлежности на домашните любимци.

 

Освежава мокета (килима)

 

Поръсете листенацата отгоре, след това ги пресирайте и оставете за 10 минути да престоят. Почистете с прахосмукачка. Това ще ароматизира подовите настилки в дома.

 

Вижте за какво можем да използваме лимона в домакинството.

Рецепти