Никога повече не изхвърляйте яйчените черупки!
от Симона Иванова | 30 септември 2015
Супер полезни са за здравето ни

Неведнъж сме говорили за ползите от яйцата за здравето ни.

 

Яйцата са не само любим продукт в готвенето, но и полезен помощник за организма ни.

 

Е, истината е, че става дума за целите яйца - яйцето + черупката му.

 

Яйчените черупки, които така бързо хвърляме, докато чупим яйцата за сладкиша, всъщност са супер полезни.

 

Смятаме ги за ненужни и никога не се замисляме дали да ги хвърлим, или не - просто ги хвърляме.

 

Оказва се обаче, че цял живот сме захвърляли супер ценни съкровища. 

 

Яйчените черупки са изключително полезни за организма, могат да се борят с много болести.

 

Да видим за какво са полезни и как точно можете да ги използвате.

 

Става дума за директна консумация, като разбира се нямаме предвид да си хрускате черупките вместо чипс :D

 

От черупките се прави яйчен прах, който след това се приема директно или смесен с лимонов сок.

 

Вижте за какво още могат да се ползват яйчените черупки.

 

Как се приготвя яйченият прах?

 

След като сте махнали вътрешността на яйцето, измивате черупките и ги варите за 5 минути. После оставяте да изсъхнат напълно - 5-6 часа или колкото е нужно. 

 

Отделяте ципата от вътрешната страна на черупката, след това мелите в хаванче, кухненски робот или с каквото ви е удобно. Трябва да се получи много фин прах.

 

Съхранявайте яйчения прах на сухо и тъмно място, в плътно затворени съдове. 

 

Можете да приготвите яйчен прах и от черупките на сварени яйца. За него се смята, че е по-малко ефективен обаче.

 

Няма никакво значение дали яйцата са бели или кафеникави. По-важно е да са домашни - така сте сигурни, че по тях няма антибиотици и лекарства, случайно или нарочно попаднали. 

 

33867

photl.com

 

Препоръчително е черупките да са от кокоши или пъдпъдъчи яйца, а не от такива на патица или гъска.

 

Защо е полезно да се консумира прах от яйчени черупки?

 

Всеизвестно, че яйчената черупка е изключително богата на калций. Нейният състав е много близък до този на зъбите и костите. Калцият, който се приема чрез яйчен прах е много по-лесно усвоим от този на таблетки.

 

Освен на калций яйчените черупки са богати на магнезий, алуминий, сяра, желязо, калий, натрий, силиций и фосфор. Съдържат още протеини и аминокиселини.


Редовният прием на яйчен прах може да предотврати остеопороза. Освен това помага за производство на костен мозък.

 

Колко трябва да се приема? 


Яйчен прах може да се дава на деца над 1 година - по една щипка на ден е достатъчна да заздрави костната система и да помогне за по-бързо и по-добро развитие.

 

Дозата постепенно се увеличава.

 

Деца над 7 години - по 1/2 ч.л. на ден.

 

Деца над 14 години и възрастни могат спокойно да приемат по 1-2 ч.л. от яйчения прах на ден. 

 

И ако все пак се чудите защо да приемате яйчен прах, което не звучи никак приятно, ще ви дадем няколко конкретни причини:

 

- нормализира кръвното налягане

- намалява нивата на лошия холестерол

- предотвратява остеопороза 

- предотвратява рахит и анемия при деца

- лекува алергии

- извежда свободните радикали от организма

- нормализира обмяната на вещества

- води до естествено намаляване на излишното тегло

- оказва благоприятно въздействие на костите, ноктите и косата, като ги заздравява

- лекува акне и други кожни заболявания

- лекува хронични заболявания на вътрешни органи

- лекува вродено изкълчване

- лекува щитовидната жлеза и нормализира функцията й

- лекува язва и гастрит

- пречиства кръвта.

 

Толкова много ползи само от 1 лъжичка прах на ден. А се прави бързо и не ви струва практически нищо!

 

Ако искате да усетите гореизброените ползи, консумирайте редовно. 

 

33869

photl.com


Яйчената черупка засилва и подобрява имунитета. Припомнете си този лек за по-здрава имунна система, където главният участник е именно яйцето. 

Рецепти