Не изхвърляйте боба от вчера!
от Симона Иванова | 11 юли 2015
А вижте как да го трансформирате

Колко често се случва да ни остане храна от вчера? Почти при всяко готвене, нали?

 

Освен това няма домакиня, която да иска да сготви колкото за едно ядене и да виси на котлона сутрин обед и вечер.

 

Особено пък когато готвим боб, чието приготвяне отнема 2-3 часа, със сигурност правим една голяма тенджера. Иначе не си струва стоенето на котлона...

 

И след това имаме за още ден-два, а понякога и три. Случва се обаче да ни омръзне да ядем една и съща манджа и тогава съдбата й е в боклука.

 

За да не позволяваме това да се случва, сме ви приготвили една чудна идея за боба от вчера (или от онзи ден). Съвсем лесно е, а и изцяло трансформираме боб чорбата.

 

Допълнителните продукти, които са ни нужни: 

 

1 глава лук

олио

червен пипер

яйца

 

* По желание - някакъв колбас

 

За да трансформирате вчерашния боб, буквално са ви нужни броени минути. Така или иначе той вече е сготвен и овкусен, затова е нужно време, колкото да се смеси с новите продукти. 

 

Ако си нямате любима рецепта за боб, използвайте тази изпитана рецепта за Боб чорба. 

 

Начин на приготвяне:


Първо се нарязва лука - на едро или дребно според вашите предпочитания. В тиганче заедно с малко мазнинка се запържва лука, докато омекне. 

 

Добавят се 1-2 ч.л. червен пипер, като за запръжка и се разбърква добре.

 

* За почитателите на мръвката, тук е моментът да добавите парчета шунка, бекон, наденичка или какъвто колбас предпочитате.

 

След това в тиганчето добавяме от сготвения боб, но само гъстата част. Тоест, добре е предварително да сте го изцедили. 

 

От течността на боба са нужни само няколко лъжици (1 черпак), така че ястието да се задуши и овкуси още по-добре. 

 

След като течността изври, чукваме няколко яйца (според количеството на боба). Ако имате малко количество боб, чукнете 2 яйца, а ако ви е останала половин тенджера - не се притеснявайте да сложите 4-5 яйца.

 

Бъркайте, докато яйцата се сготвят и сервирайте топло, леко поръсено с червен пипер. 

Рецепти