Колко често се случва да ни остане храна от вчера? Почти при всяко готвене, нали?
Освен това няма домакиня, която да иска да сготви колкото за едно ядене и да виси на котлона сутрин обед и вечер.
Особено пък когато готвим боб, чието приготвяне отнема 2-3 часа, със сигурност правим една голяма тенджера. Иначе не си струва стоенето на котлона...
И след това имаме за още ден-два, а понякога и три. Случва се обаче да ни омръзне да ядем една и съща манджа и тогава съдбата й е в боклука.
За да не позволяваме това да се случва, сме ви приготвили една чудна идея за боба от вчера (или от онзи ден). Съвсем лесно е, а и изцяло трансформираме боб чорбата.
Допълнителните продукти, които са ни нужни:
1 глава лук
олио
червен пипер
яйца
* По желание - някакъв колбас
За да трансформирате вчерашния боб, буквално са ви нужни броени минути. Така или иначе той вече е сготвен и овкусен, затова е нужно време, колкото да се смеси с новите продукти.
Ако си нямате любима рецепта за боб, използвайте тази изпитана рецепта за Боб чорба.
Начин на приготвяне:
Първо се нарязва лука - на едро или дребно според вашите предпочитания. В тиганче заедно с малко мазнинка се запържва лука, докато омекне.
Добавят се 1-2 ч.л. червен пипер, като за запръжка и се разбърква добре.
* За почитателите на мръвката, тук е моментът да добавите парчета шунка, бекон, наденичка или какъвто колбас предпочитате.
След това в тиганчето добавяме от сготвения боб, но само гъстата част. Тоест, добре е предварително да сте го изцедили.
От течността на боба са нужни само няколко лъжици (1 черпак), така че ястието да се задуши и овкуси още по-добре.
След като течността изври, чукваме няколко яйца (според количеството на боба). Ако имате малко количество боб, чукнете 2 яйца, а ако ви е останала половин тенджера - не се притеснявайте да сложите 4-5 яйца.
Бъркайте, докато яйцата се сготвят и сервирайте топло, леко поръсено с червен пипер.