Ето как да не изхвърляме храна!
от Kulinar.bg | 30 май 2014
Възхищаваме се на хората, които стоят зад въпросната идея

Всички знаем израза, че безплатен обяд не съществува (или ако съществува, със сигурност крие някаква уловка). Този факт обаче е на път да се промени. Или да се променя поне веднъж седмично... или веднъж дневно.

 

Просто защото има хора, които имат по-големи очи, отколкото стомаси и често изпитват вина, когато осъзнават контрастите, в които живее световното население.

 

Разделното изхвърляне на органичните отпадъци донякъде помага на проблема с разхищението на храна, но, вместо да изхвърляме това, което ни е останало в излишък, защо просто не го дадем на хората в нужда?

 

Добър въпрос.

 

В ерата на мобилните приложения (апликации), не е никак изненадващо, че се е намерил човек, който да сътвори LeftoverSwap. В буквален превод името на приложението ще рече "Размяна на остатъци". Това, което трябва да направи нейният потребител, е да "въведе" храната, вместо да я изхвърли.

 

В момента, в който остатъчната храна е "ъплоудната", апликацията уведомява всички хора, които са се регистрирали. Както е при повечето апликации със социална насоченост, ползващите ги трябва да живеят близо едни до други и да си уреждат среща с точен час и място, където да се осъществи размяната.

 

"Повечето хора са шокирани от идеята и намират концепцията за отвратителна, докато други хора се колебаят дали наистина тя е реална", разказва Дан Нюман, един от основателите на LeftoverSwap, която към момента има повече от 10 000 потребители. "Просто има хора, които искат да направят всичко възможно да споделят ресурсите, с които разполагат", продължава Нюман.

 

Всъщност подобни идеи вече съществуват на други нива и функционират безпогрешно. Например инициативата и уебсайт Airbnb, благодарение на която хората споделят домовете си, вместо да резервират хотели и да плащат много повече.

 

Колкото до концепцията на LeftoverSwap, тя е наистина благородна, истински социален феномен, като се има предвид, че човечеството разхищава около 40% от храната, която купува.

Рецепти