САЩ се отказват от трансмазнините?
от Kulinar.bg | 08 ноември 2013
Американската администрация по храни и лекарства е на път да ги забрани

Всички знаем, че трансмазнините, особено хидрогенираното олио, не са препоръчителни за здравето. Още повече, те участват в състава на всички преработени храни.

 

Нямат никаква хранителна стойност и все повече научни изследвания сочат, че са вредни за сърцето. Казано с други думи – трансмазнините са изгодни за хранителната индустрия, но не и за хората, които ги консумират.

 

Ето защо Американската администрация по храни и лекарства (FDA) е на път да ги забрани.


В тази връзка FDA напомня, че годишно в Щатите около 20 000 души получават сърдечен удар, а 7 000 души умират от сърдечносъдово заболяване.


Причината се крие в запушването на артерии, което се причинява от трансмазнините. Тяхната консумация води и до повишаване нивата на лошия холестерол (LDL) и повишаване риска от коронарна болест на сърцето.

 

За да подготви обществото и производителите за драстичната промяна, Администрацията дава 60-дневен период, в който всеки може да изкаже своята позиция. През това време, FDA ще събере необходимата информация и ще даде шанс на производителите да променят рецептите си.

 

Въпреки че броят на компаниите, използващи трансмазнини в САЩ рязко е спаднал, все още има такива, които продължават да ги включват в различни храни, като замразена пица, маргарини, сметана за кафе, пуканки и други продукти за микровълнова, всякакви видове пакетирани десерти.

 

 

Ако тази промняна се случи на територията на Щатите, производството им изцяло ще се преобърне. Дали подобна промяна ще окаже позитивен ефект върху хранителната индустрия в другите части на света?

Рецепти