Поредната "вкусотия" в любимите колбаси
от Гергана Ботева | 17 юли 2013
Освен Е-тата и лепилото за месо, в колбасите има още много други чудесии

Декстроза, малтодекстрин, Е120, Е270, Е300, Е401, Е407, Е412, Е415, Е425, Е451, Е466, Е471, Е472c, Е516, животински протеин, натурални подправки, пшенични фибри, нитритна сол, картофено нишесте, сланина, св. кожа, вода, птиче мом.

 

Това пише на съдържанието на една произволно взета известна марка салами.

 

Предполагам, повечето хора знаят, че т. н. Е-та са означения на киселини, аромати, стабилизатори, сгъстители, емулгатори, оцветители...

 

Наличието на Е-та е достатъчен извод за качеството на храната. Те показват, че тя не е натурална, а "е играла химията" при направата, за да имат продуктите по-дълъг срок на годност, по-добър цвят, вкус, консистенция и т. н.

 

Животински протеин е акцентът в горепосоченото съдържание. Може би звучи естествено? Всъщност не е толкова естествено, защото този протеин се оказва... суха кръв. Сухата кръв е отпаден продукт от кланиците и се заравя в специални септични ями.

 

Като се забъркат "хранителните" животински протеини и мазнини, се добавят Е-та, за да се желира "месото" и да добие популярната си колбасена форма. В пържолите и пилетата също се инжектирал същият химикал, който и при саламите - за набъбване на "чистата мръвка".

 

При готвене водата се изпарява, при което обемите се свивали до реалните, но пък химикалът (караген) си оставал за хапване, заедно с месцето.

 

Ако твърденията за използване на отпадъчни продукти за производство на храни е вярно, то ние ядем... кръв!? При това на прах!?

 

Ужасяващо? Потресаващо? Вампирско? Или напълно в рамките на очакваното? Споделете какво мислите по въпроса на страницата на Fitwell.bg във фейсбук.

 

TУК пък научете какви други ужасии се крият в любимите колбаси.

Рецепти