Любители на джънка, не четете тази статия!
от Kulinar.bg | 12 юни 2013
Особено ако сте със слаби стомаси...

От известно време една снимка обикаля интернет пространството и изправя любителите на фаст/джънк фууд храната на нокти. Всъщност, всички хора.

 

Защо? Защото въпросният кадър твърди, че показва от какво се правят пилешките хапки в така популярните международни вериги за бързо хранене.

 

Въпреки че ще се открият хора, които твърдят, че снимката не е реална или показва нещо съвсем различно, намират се и специалисти, които потвърждават.

 

Такъв например е директорът по продажби и маркетинг на американската корпорация BFD, специализирана в производството на т.нар. "усъвършенствани системи за възстановяване на месо" Дейвид Радфорд. Пред американския сайт Salon.com той потвърждава това, на което никой не иска да повярва, а именно, че от тази съмнителна розова паста се раждат пилешките лакомства.

 

Всъщност механично отделеното месо (МОМ), каквото виждате на снимката, далеч не е новост в хранителната индустрия. Но защо въпросната розова смес с неочаквана форма е толкова отбклъскваща? Никой нормален човек не очаква апетитно ухаещите хапки в чинията му да идват от тази розова маса с незнайно съдържание, нали?

 

Механично отделено месо (МОМ), познато още като механично обезкостено/ рекултивирано месо (MRM), или механично обезкостено месо (MDM), е подобен на паста месен продукт, произведен от форсирането на говеждо, свинско, пуешко или пилешко.


Процесът се случва под високо налягане, през сито или подобно устройство за отделяне на костна тъкан.


Крайният продукт понякога се нарича "бяла слуз", или в случая – розова. Не е изненадващо, че методът е спорен. Списание Forbes, например, го нарича "не толкова апетитен месопроизводствен процес".

 

Иначе Американското министерство на земеделието (USDA) и всякакви други организации по контрола на храната успокояват, че за МОМ си има определени стандарти и неговата консумация не е опасна.

 

Всеки човек сам решава на какво да вярва.

Рецепти