Е-471 - най-срещаният емулгатор
от Kulinar.bg
Ще намерите в състава на почти всички млечни продукти

Обръщайте внимание на етикетите на храните! Чувате това изречение все по-често, сигурни сме, но списъкът с консерванти и стабилизатори е толкова голям, че е невъзможно да се запомни.

 

Най-често срещаното Е е номер 471 или моно- и диглицеридите на мастните киселини.

 

Ще го намерите на етикетите на много храни. Като стабилизатор се използва в млечни продукти и храни, съдържащи мляко – маргарин, майонеза, сладолед, различни бисквити, крекери, соленки.

 

Добавя се, за да спомогне за формирането на храната и запазването на консистенцията й за по-дълго време, дори текстурата и формата й са защитени.

 

Произходът му е неутрален, получава се от растителни мастни киселини, след като търпи специализирана обработка.

 

Използван като емулгатор, Е-471, спомага за смесването на вещества, които по принцип не биха могли да се смесят. Все още не е установена оптималната позволена доза на ден.

 

Но ако се има предвид, че Е-471 се използва в храни с висока масленост, хора, страдащи от проблеми с жлъчката и черния дроб, трябва да избягват тези храни.

 

Няма данни за нежелани реакции, но директният контакт с веществото може да предизвика кожно възпаление.

 

Емулгаторът увеличава и калориите в храните, в чийто състав влиза, което трябва говори само по себе си на хората с наднормено тегло или проблеми в храносмилателната система.

Рецепти