Пастицио - вкусни макарони на фурна от Гърция
от Kulinar.bg | 11 март 2014
И една бонус рецепта за кипърската версия на ястието

Макароните на фурна, под една или друга форма, са любимо ястие на много нации по света. В България също ги приготвяме, като най-често плънката е едновременно семпла и богата – сирене, мляко и яйца.

 

В Кипър обаче са страхотни любители на месото (припомнете си празника Цикнопемпти) и към макароните, запечени във фурната, прибавят кайма. Викат им макарония ту фурну - μακαρόνια του φούρνου.

 

В останалата част на Гърция апетитната рецепта е позната като пастицио.

 

Иначе едва ли някой би се изненадал от информацията, че пастицио произлиза от италианското pasticcio – всеобятното семейство от солени пайове, в които участват месо, риба или паста.


Често италианските версии съдържат тестена кора или сос Бешамел. Самата дума pasticcio произлиза от думата pastīcium от простонародния латински. Означава пай.

 

Гръцката версия се приготвя с т.нар. букатини, които, в общи линии, представляват доста дебели спагети с малка дупчица по средата.

 

В рецептата участват сирене, яйца, мляно телешко или говеждо месо, домати, канела, индийско орехче, слой паста и последен слой сос Бешамел. Отгоре често се поръсва с рендосано сирене. Ястието е основно и може да се поднасе със салата.

 

В Египет манджата се нарича макарони Бешамел и се приготвя с пенне. В Малта му казват тимпана.

 

Ние пък ще обърнем специално внимание на кипърската версия, която можете да срещнете и като макарония ту фурну (макарони на фурна), и като пастицио по кипърски. Приготвя се много лесно, както ще видите сами.

 

Като за финал, споделяме с вас обещаната рецепта за макарония ту фурну, която ни я подшушна една симпатична девойка от красивия остров.

 

Рецепти