Всички сосове водят към Бешамел
от Милена Димитрова | 31 януари 2014
Как да го приготвим и къде да го използваме

Има страшно много ястия, които стават в пъти по-вкусни, ароматни и сочни, ако към тях се прибави сос.

 

Споменаването на думата "сос" моментално навява няколко асоциации, нали? Първата от тях несъмнено е... Бешамел.

 

Неслучайно казват на сос Бешамел "родителят на всички сосове", от който произлизат всички останали. Поне на територията на френската кухня.

 

Именно този френски сос е световно оценен поради "стеснителния" си характер (т.е. не пречи на останалите съставки) и гладка текстура.

 

Той е идеалният агент, който придава приятна гъстота на ястието, без да натрапва вкуса си.

 

Защо точно сос "Бешамел", вероятно се питат всички запалени кулинари. Прието е, че името на соса се свързва с маркиз Луи дьо Бешамел (1630–1703).

 

Всъщност не той е изобретателят на тази велика творба.

 

Неговата заслуга се крие в това, че подобрява вече съществуваща рецепта за по-стар сос на основата на сметана.

 

Рецептата

 

За да си приготвите основен сос Бешамел, ще са ви необходими:

 

60 грама масло, нарязано на кубчета

 

1/3 ч.ч. брашно

 

4 и ½ ч.ч. мляко

 

75 грама пармезан, рендосан

 

¼ ч.л. сол

 

щипка индийско орехче

 

Разтопете маслото в тиган на средна температура, докато се появи пяна. Добавете брашното. Гответе 1 минута, като бъркате непрекъснато. Махнете от котлона.

 

Бавно добавете млякото, бъркайки с дървена лъжица, докато сместа стане гладка, от 10 до 12 минути. Сосът трябва да кипне и да се сгъсти. Махнете от котлона и с бъркане добавете пармезана и подправките.

 

Малките тайни

 

Добре е винаги да правите соса по-гъст. Много по-лесно е да го разредите, отколкото, при евентуална грешка, да го сгъстите.

 

Използвайте соса, когато приготвяте:

 

лазаня;

 

зеленчуци в касерола (например броколи);

 

макарони със сирене;

 

Той е подходящ за всякакви рецепти, в които участват различни видове сирена.

 

Рецепти