Цикнопемпти - денят, в който се преяжда с месо
от Милена Димитрова | 20 февруари 2014
Гръцкият празник преди Великденските пости повелява да се яде много месо

Ако в момента се намирате в Кипър или Гърция, със сигурност не сте разположени пред компютъра в офиса.

 

А сте навън, приготвяте си барбекю с приятели и се отдавате на месни кулинарни изкушения, 11 дни преди настъпването на Великденските пости.

 

А дори и да сте били на работа, сте си тръгнали още по обяд!

 

Казано с други думи, тазгодишният 20 февруари е празникът Цикнопемпти (Tsiknopempti, на гръцки - Τσικνοπέμπτη). Наименованието му в превод ще рече "ден за скара" или "ден за месо": от цикна - мазнина, аромат на скара, и пемпти - четвъртък.

 

Както се усеща, на това апетитно честване на човек буквално му се налага да погълне колкото се може повече месце! За да не се изкушава по време на постите преди Великден.

 

Всяка година празникът се пада в четвъртък, като това не е случайно. В гръцкото православие, постененето през сряда и петък е от изключителна важност, така че четвъртък се оказва най-подходящ ден за Цикнопемпти.

 

От своя страна, Цикнопемпти не може без хубава скара. В Кипър например си имат специалното фукуfoukou – подходящо за приготвяне както на сувлаки, така и на риба. Виждате го на снимката в статията.

 

А какво точно се грилова на този лаком ден?

 

Халуми– сиренето, което светът познава като "кипърска моцарела".

 

Сувлаки (souvlaki) – традиционните за цяла Гърция шишчета, които могат да се консумират и в пита, подобно на гирос. В множествено число - сувлакия.

 

Сувла (souvla) – традиционно за Кипър месно ястие. Представлява дълго шишче с едри парчета месо с кост, което се приготвя на фуку (въпросното барбекю с въглища).

 

Шефталия (sheftalia) – месо в було, нещо средно между наденичка без ципа и кебабче, традиционно за Кипър.

Рецепти