Най-опасните храни в света
от Kulinar.bg | 28 март 2014
Някои от тях могат и да са смъртноносни

Яденето е дейност, която включва червена предупредителна светлина за мнозиниа.

 

Не можем да се ангажираме с това да определим за кое се говори повече – ползите и здравословната страна на храната или опасностите, които се крият в нея, и то най-вече в преработената такава.

 

В зависимост от здравословното състояние на всеки се определя и неговата диета. Това, което се опитваме да кажем е, че полезната храна невинаги е такава за абсолютно всеки. Хранителният режим е строго индивидуален.

 

Но има някои храни, които са опасни за всеки, особено, ако страдаме от хранителна алергия, за която не подозираме.

 

Хранителни алергии

 

В Америка, например, има 3 милиона, страдащи от хранителна алергия. А всяка година от усложнения умират по 200 човека. Смъртоносните хранителни алергии предизвикват реакция, наречена анафилаксия. Това е състояние, харатеризиращо се с подуване на езика и гърлото, спадане на кръвното налягане, проблеми с дишането, гадене, повръщане, болка в абдоминалната (коремната) област. Най-честите храни, предизвикващи силна алергия, са фъстъците, млякото, яйцата, ракообразните, соята и пшеницата. Хората, които страдат от тези алергии, предпочитат да се хранят у дома, тъй като съставките на ястията са под техен контрол.

 

Екстремни храни

 

Това е термин, който се използва за детерминирането на храни с екстремно голямо съдържание на мазнини и нездравословни хранителни съставки. Популярността на тези храни, до голяма степен, може да се припише и на редица предавания на територията на Америка, откъдето и ни "заляха" тези храни. Помислете колко състезания сте виждали по разни реалити формати или филми с надяждане с хот-дог, панирани хапки, мега големи хамбургери и още много други. Дори мощното говорене против този род храни, не успява да се справи с агресивната популярност, която са придобили. Един такъв сандвич, например, доставя на тялото мазнини, калории и холестерол колкото за няколко дни напред. Сърдечносъдовите заболявания са причина номер 1 за смъртността в Америка. У нас също не можем да се похвалим с обратното. А хапването на естремните храни спомага за развиването на тези болести.

 

Отровни храни

 

У нас брането на гъби също е причина за смъртта на хора, кото си мислят, че разпознават видовете гъби. Знаете ли, че има 5 % от гъбите в света, които никога не са били идентифицирани? Ами ако сред тях има двойници на гъби, за които смятаме, че нямат? Не ставаме параноични, рискът е реален. Някои картофи могат да са отровни, след продължително излагане на светлина, започват да придобиват зеленикъв цвят на кората. В света има и някои сортове фасул, които съдържат отровни съединения.

 

 

Замърсени храни

 

Важно е да знаем как точно се съхранява дадена храна. Тъй като при приноса й на дълги разстояния тя е застрашена от салмонела и Е-коли бактерии. Салмонелата причинява треска, диария, в някои случаи и животозастрашаващи инфекции. Е-коли батериите могат да засегнат телешкото месо, което води до остра диария и спазми.

 

Рецепти