Каква е смъртоносната доза канела?
от Kulinar.bg | 21 март 2018
Да, от канела се умира, също както се умира от синьо сирене и картофени обелки

Ако сте едни типични служители и редовно прекарвате половината си работен ден в интернет по извънработни задачи, сигурно сте попадали на едно от онези клипчета, в които хора предизвикват други хора да погълнат супена лъжица канела, без да си изкашлят и изкихат вътрешностите. Ако не сте, то е достатъчно да напишете"cinnamon challenge" в YouTube, за да видите за какво става въпрос.


Както е видно, една лъжица канела не може да отнеме ничий живот (или поне подобен случай не е бил документиран досега), но пък се оказва, че 40 супени лъжици почти със сигурност могат да ви докарат фатално натравяне с бензалдехид1.


За сметка на това, ако изпиете четири литра вода в рамките на един час, ще си докарате главоболие, отпадналост и странности в поведението. Успеете ли да погълнете още три литра в рамките на същите тези 60 минути, нервната ви система ще откаже да функционира и сте "Чао!"2.


Картофите също не са шега работа, защото в тях се съдържат токсичните гликоалкалоиди чаконин и соланин. Те са с най-висока концентрация в обвивката и непосредствено под нея и тяхното съдържание нараства с покълването и стареенето на картофите.


Медицинската литература изобилства от сведения за сърдечна дисритмия, кошмари, главоболия и замаяност след поглъщане на минимално количество картофени обелки и е известно, че при прием на над 120 мг от гликоалкалоидите има сериозна вероятност от настъпването на смърт3.


Синьото сирене разполага със силно предупредителен аромат благодарение на плесента на име Penicillium roqueforti. Тя е толкова токсична, че около 10 килограма сирене са достатъчни да ви командироват перманентно в един вероятно по-добър и със сигурност по-смрадлив свят4.


Морковите със сигурност не са перфектният начин да си докарате суперзрение, но ако се опитвате достатъчно упорито, можете да пооранжевенеете. Това е постижимо само с 24 моркова седмично в продължение на осем месеца, а състоянието ви ще носи чудесното име каротанемия.


Ако ли пък успеете да изядете 215 моркова (около 17 кг), то тогава може би ще получите каротеноидно натравяне, което скоропостижно ще отнеме живота ви5.


Любителите на горещите изживявания, от своя страна, биха могли да се самоубият с люти чушки. Тяхната лютивина се дължи на химикала капсаицин, който е толкова коварен, че може да ви разплаче, да разстрои червата ви, да пробие дупки в произволни телесни тъкани и не на последно място - да ви убие, ако успеете да погълнете 6 грама от него наведнъж6.


Е, добър апетит или както може би е по-коректно да се пожелае в контекста на настоящата чернохумористична справка - "На добър час!"

 


Източници:


1. Vaibhavi Jakhetia et al. Cinnamon: A pharmacological review. J.Adv.Sci.Res, 2010, 1(2); 19-23


2. Science Lab. Water Material Safety Data Sheet


3. Integrated Laboratory Systems. Toxicological summary for α-chaconine and α-solanine.


4. Chen FCet al. Acute toxicity of PR toxin, a mycotoxin from Penicillium roqueforti. Toxicon. 1982;20(2):433-41.


5. Olson James. Biochemistry of Vitamin A and Carotenoids.


6. National Pesticide Information Center. Capsaicin Technical Fact Sheet.

 

Рецепти