Опасните оцветители, забранени в света, разрешени в България
от Камелия Маринова | 06 март 2014
Задължително четете описанието на опаковките!

Всички ние се радваме, когато виждаме цветни и ярки неща около нас. Понякога това са дрехи, а друг път са предмети за дома. Често обаче ни привличат и примамливо цветни продукти, с които готвим с удоволствие. Но дали "цветният метод" е най-добрият начин да избираме хранителните си продукти?

 

Оцветителите са много на брой и е трудно да запомним всички. Да не говорим, че те са само част от вредните Е-та, с които се тровим всекидневно – консерванти, подсладители, стабилизатори и всякакви други. Този проблем води до по-трудно ориентиране какво да купим и какво не.

 

За да ви улесним, ще ви запознаем с три от най-вредните оцветители, които са забранени в много държави, с някои изключения, сред които и България. Разбира се, това не е тайна за никого. Съставките са разрешени, но има задължително условие е да се изписват на опаковките.

 

Е102 Тартразин/ Tartrazine

 

Тартразинът е оцветител, който придава на храните лимонено жълт до оранжев цвят. Извлича се от въглищен катран. Смята се, че, от всички оцветители, той предизвиква най-много алергични рекции и неразположения. От изключителна важност е хората с алергии към аспирина и астматиците да не употребяват тартразин.

 

Освен алергичните реакции, до които води приема на този оцветител, може да се предизвикат и проблеми със зрението, мигрена, хрема, сърбеж, нарушения на нервната система и психиката, както и поява на петна по кожата. Важно е и да се знае, че родителите в никакъв случай не трябва да позволяват на децата си да приемат тартразин, особено ако е в комбинация с бензоена киселина (Е210), защото това би довела до хиперактивност. Наравно с всички недостатъци, тартразинът се счита и за канцероген, което с прости думи означава, че може да доведе до рак.

 

Храните, в които се съдържа този оцветител, са пакетираните сладкиши и снаксове, конфитюрите, зърнените храни, инстантните супи, горчицата, консервираната риба, както и много от напитките (газирани, енергийни). Често се среща и в състава на някои лекарства, а учудващо – и в плодовете.

 

Тартразинът е официално забранен в Австрия, Германия и Норвегия. Бил е забранен и в други държави, като Англия, но впоследствие забраната е отменена под натиска на Европейския съюз.

 

Е110 Сънсет жълто FCF, Оранжево-жълто S/ Sunset yellow FCF, Orange yellow S

 

Този оцветител с красивото название "жълт слънчев залез" е воден разтвор с ярък оранжев цвят. Използва се за направата на различни бонбони, конфитюри, енергийни напитки, ориенталски подправки, сосове и сладоледи. Е110 се съдържа и в портокаловите и кайсиевите желета и марципана. Често се използва и в комбина с хранителната добавка Е123. Така се получава кафяв цвят, който се използва за шоколади и карамелени изделия.

 

Сънсет жълтото е разновидност на един от най-опасните оцветители – Судан I, който се счита за канцероген. Вредите, до които водят "слънчевите" оцветители, отново са много – уртикария (обрив, наричан копривна треска, заради малките пъпчици), гадене, хрема, проблеми с бъбреците, трудно храносмилане и още много други. Забелязана е и появата на туморни образувания при тестване на животни.

 

И при тези оцветители е важно да се знае, че не трябва да попадат в организма на децата. Само така ще се предотврати хиперактивността им.

 

Оцветителят е забранен в редица страни, като Финландия, Норвегия и САЩ. Към днешна дата, упорито се търсят заместители на сънсет жълтото. Европейският съюз планира да въведе пълна забрана за веществото.

 

Е129 Алура червено AC/ Allura red AC

 

Алура червено е синтетично вещество с химичен произход. Формите, в които може да се намери, са две – на прах и на гранули, а цветът се подсказва в името – червен. В началото Е129 се е получавал от каменовъглен катран, но днес производството на този оцветител е в следствие на петролни продукти.

 

В САЩ алура червено се е използвал като заместител на амаранта, който е още по-опасен оцветител. Днес той се използва в хранителната промишленост, считайки се за по-малкото зло. Употребата му е широка и може да се намери в много хранителни продукти от магазина – сладкишите, зърнените закуски, бисквитите и всякакви други шоколадови изделия. С оцветителя се щампова и месо.

 

Среща се често и в производството на козметиката, както и на някои лекарства.

 

Допустимият прием на алура червено е 7 мг/кг телесно тегло. В Русия се използва като добавка към горчиви газирани напитки и вина, сладолед, тестени изделия, желета, подправки, млечни продукти, сосове и замразени плодове.

 

Вредите от Е129 са близки до тези на останалите оцветители, но е забранен в много държави – Дания, Белгия, германия, Франция, Швеция, Швейцария, Норвегия и Австрия.

Рецепти