Враг номер 1 на сърцето
от Милена Димитрова | 22 януари 2013
Ето коя съставка трябва да избягваме, за да сме здрави...

Всеки ден откритията, които учени от цял свят правят във връзка с храната, променят начина на мислене на стотици хора. И колкото по-информирани сме, толкова по-рядко ще чукаме на вратата на лекарския кабинет.

 

Съвсем наскоро в Британския медицински журнал бе публикувана поредната притеснителна информация, гласяща, че високият прием на натрий е основният виновник за сърдечносъдовите заболявания.

 

Ако говорим в проценти, намаляването на натрия ще намали риска от такова заболяване с цели 30%.

 

Така например повечето американци консумират два пъти над дневната допустима доза. Със сигурност положението на родна почва не е по-различно.

 

Ето защо стартират много инициативни програми, които насърчават производителите да намалят съдържанието на натрий до половина. С това простичко действие могат да бъдат спасени 150 000, та и повече, животи навсякъде по света.

 

Намаляването на натрий във всекидневното меню не е голяма философия.

 

Първото лесно нещо, което може да предприемете, е да не добавяте допълнително сол (т.е. натриев хлорид) към вече готовите ястия. Дори и да ви се струват безсолни.

 

В най-големи количества натрият се съдържа именно в солта, содата за хляб и бакпулвера. Използвайте ги минимално, а максимално увеличете количеството плодове и зеленчуци.

 

А и колкото по-малко тесто консумираме, толкова по-добре. Високото съдържание на глутен също трябва да ни спира от честото посягане към масовия хляб.

 

Ако все пак обичате солено, не се отчайвайте. Използвайте морска сол – с два пъти по-малко количество (сравнено с готварската) овкусявате достатъчно добре всяко ястие.

 

Избягвайте употребата на готови бульонени кубчета и супи. Много по-добре сами да приготвите пилешки бульон, и, вместо „химическите“ подправки, да използвате истински. Магданоз, копър, риган, естрагон, босилек, всяко ястие си има подходяща ароматна половинка.

 

Всъщност английската измишльотина „Marmite”, посочена като една от 50-те най-вкусни храни в света, също има високо съдържание на натрий.



Ако се притеснявате от натрия, избягвайте всички консервирани храни, прекалено солените сирена/кашкавали, както и колбасите и бекона.

Рецепти