Най-любимите рецепти с пресни картофи
от Симона Иванова | 28 април 2015
Лесни, вкусни и пролетни

Дойде сезонът на един от най-вкусните зеленчуци - пресните картофки

 

Не че имаме нещо против старите картофи, просто вкусът им няма как да се сравни с този на пресните.

 

Ако и вие смятате така, със сигурност нямате търпение да се появят първите пресни картофки на пазара, за да започнете да творите с тях. 

 

Показвали сме ви много рецепти с тях, но в тази статия ще се опитаме да ви покажем първенците - най-най-вкусните рецепти с участието на пресни картофи.

 

Започваме с класиката в жанра - Пресни картофи, подправени с чесън. По своята същност това са едни сотирани картофи, на които могат да се прибавят всякакви подправки. Приготвянето им отнема броени минути, а вкусът е уникален. 

 

Можете да им прибавите "гарнитура" или да ги хапвате като самостоятелно ястие.

 

Една малко по-нетипична рецепта, която заслужава вашето внимание, е Салата Нисуаз. Колкото и сложно и засукано да звучи, всъщност съдържа само познати продукти, но в малко нетрадиционна комбинация. Все пак смятаме, че вкусът й доста ще ви допадне. Пробвайте :)

 

Ето и една рецепта с участието на два любими пресни зеленчука - Печени пресни картофи с тиквички. Едно постно ястие, с което да разнообразите вашата трапеза. Толкова апетитно и красиво поднесено, че трудно може да му се устои.

 

Ако сте любители на пикантните ястия, добавете още подправки за един наистина неустоим вкус. 

 

Да ви припомним и една от рецептите на Люба Грънчарова, която ако не сте пробвали, е време да го направите - Пържени пилешки бутчета с гарнитура от пресни картофи.

 

Въпреки че тук картофките не са главният елемент, те чудесно допълват вкусните бутчета, приготвени по интересен начин. 

 

Изненадавйте вашите гости с тази рецепта и гарантирано ще оберете овациите. 

 

Ето и още една вкусотия от тефтера на Люба Грънчарова - Свинско бон филе с пресни картофи. Комбинацията е страхотна и си заслужава да се опита. Дори още днес!

 

Вкусна яхния от пилешки дробчета е следващото ни предложение с участието на пресни картофи. Нещо, което можете да приготвите за обяд, а защо не и за вечеря.

 

Рецептата е интересна, тъй като малко се различава от традиционните ни разбирания за яхния - обикнивено сме свикнали да приготвяме яхнията с друга част от пилето (а не с дробчета), а и освен това - яхниите най-често са с доматен сос. Тази обаче не е, но е възможно дори да ви хареса повече от традиционната. 

 

А ето я и фаворитката ни - Печени пресни картофи.  Това безспорно е най-лесната и една от най-вкусните рецепти изобщо.

 

Най-хубавото е, че не само не се налага да белите картофите, а е задължително да не го правите. При изпичане тази ципа ще се превърне в най-вкусната хрупкава коричка. 

 

Ако предпочитате, може да добавите всякакви подправки. Картофките, приготвени по този начин, стават едно истинско съвършенство. А е толкова лесно...

 

Ако искате да разнообразите малко печените пресни картофки, добавете им кашкавал. Погледнете просто неустоимия вид на тези Печени пресни картофи с кашкавал и ще искате да ги приготвите веднага. 

 

Още малко разнообразие - добавете им мъничко свински пушени гърди и ги печете в гювеч. По тази рецепта - Пролетен гювеч "Рали, става едно от вкусните ястия, които някога сме опитвали. 

 

Е, какво установихме? Пресните картофки могат да намерят приложение в почти всяка рецепта, стига само да имате желание. 

 

Ние ви съветваме, ако успеете да намерите домашни картофи, да купите от тях. Ако ще ги печете на фурна с подправки, изберете най-дребните, за да не се налага да ги режете - така сочността им се запазва, а след като хапнете едно картофче....

 

Губите ума и дума!

Рецепти