Какво е "храни с отрицателен калориен баланс"?
от Kulinar.bg | 18 юни 2015
И полезни ли са за здравето ни

Чували ли сте за термина "храни с отрицателни калории"?

 

Това, накратко означава, че поетите калории с храната са по-малко от тези, които са нужни на тялото да изразходва, за да преработи храната.

 

Или ако една храна съдържа 50 ккал, а ни трябват 100 ккал, за да я разградим, то резултатът е минус 50 калории (пример на bb-team.org).

 

Това означава, че тялото ни се намира в калориен дефицит, представляващ отрицателния калориен баланс (ОКБ) на храната.

 

Има храни, които естествено са с ОКБ и това са: зеленчуци с голямо съдържание на фибри, минимално количество смилаеми въглехидрати, никакво съдържане на мазнини, много вода и протеин повече от 2%. 

 

Помагат за сваляне на килограми. Поради високото си съдържание на фибри, тези храни изискват повече енергия за преработване. Но това не значи, че хапването само на тези храни може да смъкне драстично теглото ни.

 

Тези храни са чудесни за гарнитура към основното ястие. Свалянето на тегло зависи от количеството калории, приети за деня. Изразходваните калории трябва да са повече, затова е важно движението ни.

 

 30065

 Pinterest

 

Храните с ОКБ се задържат за повече време на храносмилателния тракт, което дава време на микроелементите да се усвоят по-добре от организма.

 

Това има и своето положително действие върху перисталтиката, храносмилателните процеси и при лениви черва.

 

В тези аспекти е препоръчително да хапваме храни (зеленчуци) с отрицателен калориен баланс.

Рецепти