Домат, черен като нощта
от Kulinar.bg | 08 април 2014
Индиго Роуз е сорт, който преобръща разбирането за шопска салата!

Свикнали сме с изрази като "червен като домат" или пък "зелен като тревата". Имайки предвид колко много кръстоски се правят между различни растителни видове, тези фрази постепенно губят смисъла си.

 

Да вземем за пример черния домат. Да, и такъв има, а след малко ще научите повече за историята му.

 

Новият домат започва живота си като нормален зелен плод, но при узряването му не става червен, а черен. Наричат го Индиго Роуз. Производството му започва през настоящата година. Новият сорт е получен от смесване на червени и лилави растения. Съвсем очаквано, черният домат вече се спряга за поредната невероятна суперхрана.

 

Любопитно е, че доматите Индиго Роуз не са толкова сладки, колкото обикновените. Идеални са за както за готвене, така и за консумация в салата.

 

Индиго Роуз не са единствените черни домати на пазара днес, но са с най-наситен цвят и вкус. Поне така твърди създателят им професор Джим Майърс от Университета в Орегон, САЩ.

 

Подобно на други храни с такъв цвят, черните домати съдържат полезните антоцианини. За да ги създаде, ученият кръстосва лилави и диви домати и постепенно получава търсения ефект.

 

Дори и да не сте фенове на генномодифицираните култури, трябва да признаете, че идеята за черни домати е интересна.

 

Толкова интересна, че италианската фирма от град Пиза - Ортофрутиферо - вече пуска на пазара разсад за черни домати.

 

Разработката е тяхна собствена и е осъществена от няколко местни университета, с помощта на Джан Пиеро Соресиот от университета "Туша" във Витербо.

 

Бихте ли пробвали да отглеждате такива домати в собствената си градина? Ние винаги ще предпочитаме нашите розови пред всяко едно ново ботаническо изобретение.

 

Рецепти