Черен шоколад и кафе за бели зъби?!
от Надежда Стоянова | 21 януари 2014
Странно, но факт. Тези продукти помагат на здравата усмивка

Личните ви стоматолози може и да препоръчват всевъзможни препарати за сияйна усмивка, но най-добрият начин за постигането й е чрез правилното хранене.

 

Затова ще открехнем завесата по този въпрос с няколко полезни съвета за идеално бели зъби. Няма да повярвате какви чудеса могат да постигнат някои неща в менюто ви.


Чай


Може и да решите, че се шегуваме, но не е така. Чаят и кафето са сред основните "виновници" за оцеляването на зъбите ни, при това още от незапомнени времена. Причината е, че в тях се съдържат високи нива на полифеноли, които се борят с бактериите.

 

Сирене


Едва ли има нужда да обясняваме подробно за ползите от сиренето (истинското!). Само ще споменем здравословната доза калций. Леката закуска с този млечен продукт може да повиши новото на pH в устата и да ни донесе страхотна свежест.

 

Специалистите твърдят, че сиренето чедър постига най-големи резултати.


Черен шоколад


Колкото и странно да звучи, според последните проучвания в тази област, шоколадът има способността да избелва, особено черният. Така че вече няма нужда да си забранявате това сладко изкушение.

 

Какаото съдържа антиоксиданти, които пречат на бактериите да вредят на зъбите и неутрализират лошия дъх. Освен това в шоколада има още теобромин, който подобрява емайла.


Месо


Това със сигурност няма да допадне на вегетарианците. Има обаче много изследвания, които доказват, че фосфорът в пържолите предпазват емайла, както и костите. Също така не трябва да се пренебрегва и фактът, че дъвченето упражнява зъбите и венците и ги прави по-силни.

Рецепти