Колко супер е черният дроб?
от Кирил Русев | 13 октомври 2013
Има ли основание лекото му подценяване или напротив

Разказвали сме ви надълго и нашироко как се приготвя гъши дроб. Сега искаме да разчупим малко чисто кулинарната страна на знанията за черния дроб.

 

По кои характеристики той заема първо място и бива ли подценяван, в сравнение с други суперхрани? Да си отговорим на тези въпроси ни помага Кирил Русев.

 

При храните магическите свойства не са способност да се лекува рак, независимо какво може да прочетете в сайтове, различни от нашия. Те са нещо много по-елементарно. Тяхната стойност за човешкия организъм, да речем. Измерена в концентрация на минерали и витамини.

 

Следва една таблица, която прави паралел между пет храни от категориите плодове, зеленчуци, бобови, яйца и млечни продукти (т.е. животински, консумирани вегетарианци) и месо и субпродукти.

 

Всяка от тях представлява своеобразен шампион в своята категория, с изключение на черния дроб, за когото вече споменахме на каква популярност се радва.

 

Вижте таблицата тук.

 

Данните са взети от: http://nutritiondata.self.com; стойностите са за 100 грама продукт. Ако се чудите защо витамин А има само в яйцето и черния дроб, прочетете този текст.

 

Моля ви да обърнете внимание на удебелените и оцветени в червен цвят стойности. Това са показателите, по които съответният хранителен продукт е рекордьор в таблицата. Както можете да се убедите с очите си, черният дроб е с 13 отличия, спанакът - с 5. Това не означава, че останалите три суперхрани страдат от липса на хранителна стойност, а че поставени в условията на подобна сериозна конкуренция, бледнеят.

 

Убеден съм, че точно тук ще се намери някой да ме върне на въпроса за токсините, който ми е особено любим. Истина е, че една от основните роли на черния дроб е да неутрализира отровите, попаднали от околната среда в тялото. Поради тази причина сигурно много хора си представят този орган като торбата на прахосмукачката, която се пълни с всички протичащи през нея нечистотии.

 

Макар и логична, една подобна представа е напълно погрешна. Всъщност, токсините, които организмът не успява да елиминира (разбирайте: да разгради до безвредни вещества и/или изхвърли), се натрупват в мастната и нервната тъкани. В дроба се натрупват други работи. За справка: таблицата по-горе.

 

Останете информирани, като следите Fitwell.bg и във фейсбук.

 

Рецепти