Гъби намаляват горчилката в шоколада
от Kulinar.bg | 22 юли 2014
Невероятно, но факт!

Компания, работеща в областта на технологиите за хранителната индустрия в САЩ, е направила невероятна разработка, която ще промени шоколада завинаги.

 

Благодарение на американските учени, вече съществува технология, чрез която гъбите ферментират и се използват за намаляване на горчивината на какаовите зърна, съобщават от Ройтерс.

 

Този метод води до ограничаване на съдържанието на захар в шоколадовите сладкишчета.

 

Една година след като тази технология се появи на бял свят, но с цел намаляване на горчивината в кафените зърна, компанията Myco Technology Inc реши да прехвърли опитите си и върху какаовите.

 

Оказва се, че макар и пазарът да е още малък, тази разработка има голям потенциал. С напредване на времето все повече хора, консумиращи какаови продукти, са загрижени за здравословното си състояние. Още повече, че мнозина търсят алтернативи на сладкото, като нискокалорични и подходящи за диабетици продукти.

 

Алън Хан, изпълнителният директор на Myco Technology Inc заявява: "Използваме гъби, които приучваме да отстранят нежеланите аспекти на хранителния продукт. Така той придобива благотворният ефект от гъбите. Колкото до шоколада, горчивината е сериозен проблем. След като я отстраним, нуждата от захар драстично намалява."

 

Хан уверява още, че технологията, която всъщност е изобретена от работника в компанията Брукс Кели, позволява нужното за производството на един шоколад количество захар да бъде намалено наполовина, от 31 грама на около 15 грама.

 

Според него, компанията започва преговори с големи производители на шоколад в САЩ. Хан, обаче, не желае да разкрие за кои производители става дума.

 

Разработката ще се конкурира с други доста използвани методи, включително с онзи, разработен през 19 век, който променя и вкуса на зърната, благодарение на алкализиращ агент.

Рецепти