Какао - най-добрият приятел на шоколада
Наследството на ацтеките е една от най-полезните храни

Ако кажем какао, то може да се отнася до няколко неща. Какаково дърво, какаов прах, който добре познаваме от сладкарството, или вкусната напитка, която приготвяме на малчуганите с мляко и захар. И всичко казано ще бъде вярно, просто защото какаото присъства в менюто на човек още от древността.

 

Древната употреба на какаовото дърво

 

Какаовото дърво е било свещено за ацтеките (древно население, населявало днешно Мексико). Познавали са го още през 14 век. Растението е било на такава почит, че зърната му са били използвани като платежно средство. Бразилското население се изхранвало с какаовите зърна от векове.

 

Растеж и отглеждане на какаото

 

Самото дърво може да порасне до около 8 метра. Ражда плод два пъти годишно, по около 50 шушулки, като във всяка са скрити около 40 какаови зърна. Дървото бива култивирано най-вече в Америка и Африка. Какаовото дърво може да расте и на диви места, но това се случва в земите на Централна и Южна Америка.

 

Какаовите дървета трябва да бъдат засаждани около други по-високи дървесни видове, тъй като не са любители на пряката слънчева светлина и техните по-високи "събратя" ги предпазват от нея. Най-често могат да се забележат засадени в близост до манго и папая. Почвата, в която е посадено какаовото дърво, или тероар (идентично с отглеждането на вино), оказва силно влияние върху вкусовите качества на какаото. Освен сенчести, местата трябва да са влажни и топли. Така какаовото дърво се "чувства" най-удобно.

 

Отнема от 3 до 5 години, докато дървото започне да дава плодове. Като се има предвид, че от плодовете на едно дърво (годишно) се получават едва 400 тъмни шоколада и двойно повече млечни, помислете какво огромно количество суровина е необходимо за направата на цялата шоколадова палитра, която ни радва в магазините.

 

Отглеждането на какаото се случва изцяло на ръка – от засаждането, през поливането и прибирането на реколтата, до сушенето на зърната. Затова, когато ви кажат, че финият шоколад е скъп, не се противете, има си причина.

 

Най-големите производители и консуматори на какао в света

 

Над 70% от какаото в света се произвежда в Западна Африка.

 

В Англия са най-големите почитатели на шоколада в неговите разновидности, а Амстердам е най-големият търговски канал на шоколад в света. Всекидневно през него преминават по 500-600 000 тона какао.

 

Съхранение на какао

 

Препоръчително е какаовият прах да се съхранява в добре затворени съдове - от стъкло или порцелан. Пластмасата не е добър вариант, защото този материал позволява на етеричното масло в какаото да се изпарява по-лесно.

 

Състав на какаото

 

В какаовите семена се съдържат протеини, витамини от група В, глицериди на няколко вида киселини, серотонин (хормон, отговорен за щастието), минерали – магнезий, калций, калий, желязо, мед и др. Всички тези полезни стойности на какаото го правят една от най-препоръчваните храни. Но не бива да забравяме, че най-полезният шоколад е черният. Колкото по-малко примеси и допълнения има в него, толкова по-добре за нас.

 

Ето защо е препоръчително да възпитаме децата си от малки да предпочитат черния пред млечния шоколад.

Рецепти