Бакла - зрънце с много приложения
от Kulinar.bg
Любопитен факт е, че баклата е сурогат на кафето

Познавате ли бакла?

 

Подобните на бобовите, само че по-широки, зърна не са толкова разпространени на нашите географски ширини, но не са за пренебрегване.

 

Членът на семейство Бобови може да се открие на териториите на Европа, Азия, Африка и Южна Америка. Любопитен факт е, че баклата е сурогат на кафето.

 

Зърната бакла се похапват, докато са още млади и крехки. Ядивни са и младите листа на растението, които се консумират сурови или приготвени така, както се готви спанак.

 

Зърната могат да бъдат сварени или изпържени, пюрирани или запечени.

 

Знаехте ли, че баклата редовно присъствала в менюто на древните римляни и гърци?

 

Днес е много разпространена в екзотичните кухни на Китай, Малайзия, Колумбия, Тайланд, Гватемала и Перу, където пържената и подправена бакла е популярен снакс.

 

Пюрираната бакла, гарнирана с цикория, пък е типично ястия за областта Пулия в Италия.

 

В китайската провинция Съчуан, баклата се пюрира със соеви зърна и люти чушки, в резултат на което се получава пикантната апетитна паста doubanjiang.


a1025c4f-c5d5-9e7f-aa17-d0ff0537d179

 

В арабските страни бобовото растение се включва в рецепта за закуска, наречена ful medames.

 

Ето тук пък ви очакват вкусна рецепта за пилешко с бакла и бакла с моркови и картофки.

 

 

Рецепти