Най-симпатичните вегетарианци сред животните. Втора част
от Милена Димитрова | 05 юни 2013
Пандата е класифицирана като хищник, въпреки че се храни предимно с бамбук

Тя се храни с бамбук и умело се катери по дърветата. По земята пък стъпва шумно и тромаво. Обича игрите, но сприхавият й характер също е известен.

 

Идва от Китай, но може да бъде видяна и в 16 големи световни зоопарка, разпръснати сред 11 страни.

 

В Европа това са Германия (Zoo Berlin) , Австрия (Vienna's Schönbrunn Zoo) и Испания (Madrid's zoo and aquarium).

 

Всъщност миналата година се навършвиха 40 десетилетия, откакто първата двойка гигантски панди напуска своята родина, за да заживее в американски зоопарк.

 

Smithsonian’s National Zoo е един от най-старите в Щатите (основан 1889 г.), може да се похвали със страхотни традиции, отлично гледани животни, образователна програма и свободен вход.

 

Човек би си помислил, че огромният брой плюшени панди, циркулиращ из цял свят, е вдъхновен от реалните размножителни способности на черно-белите симпатяги.

 

Но това далеч не е реалността.

 

12105

Източник: Thinkstock/ Guliver

 

Когато не са на свобода, мъжките панди съвсем изгубват интереса към женските си и не знаят как да възпроизведат поколение! Още по-любопитното е, че дори в естествената си среда, гигантската панда избягва контакт със себеподобните си и обича да си похапва бамбук уединено.

 

В провинцията Съчуан, намираща се в централната част на Китай, пък се намират свещените убежища на застрашените от изчезване черно-бели мечета, приютили над 30% от популацията на вида (Sichuan Giant Panda Sanctuaries).

 

Но дори сред зеленината на природните резервати и идилията на бамбуковите гори, простиращи се на площ от почти 1000 кв.км., пандите са под постоянно наблюдение.

 

12104

Източник: Thinkstock/ Guliver

 

Друга странна особеност за пандата е, че, въпреки класификацията си като хищник, тя се храни почти изцяло с бамбук. Нейната храносмилателна система все пак е "хищна", както и гените й.

 

Безспорно, гигантската панда е едно от най-уникалните животни на планетата, претърпяла какви ли не адаптации, живеейки сред бамбуковите гори милиони години и преборвайки месоядната си същност.

 

Вероятно затова може да се похвали с апетит, гигантски колкото нея. Тя прекарва средно по 15 часа от деня си в хранене, като може да изяде до 18 килограма бамбук. Поради огромното количество храна, дневно се "пречиства" до 40 пъти!

 

Източник: morgueFile.com

 

Ако пандата също е това, с което се храни, логично би се предположило, че окраската й също трябва да бъде зелена. Всъщност, когато населила земята преди много години, пухкавата животинка била изцяло бяла.

 

Само че сприхавият й характер я вкарал в бой с един леопард. На едно малко момиченце, станало свидетел на случващото се, много му домъчняло за беззащитната панда и поискало да й помогне.

 

Въоръжено с бамбуков прът, то смело нападнало леопарда, но не успяло да го надвие. Всички бели панди се събрали, за да й отдадат почит на тържествено погребение, като в знак на скръб си облекли черни ръкави.

 

Сълзите, стичащи се по лицата им, намокрили облеклата им, и завинаги боядисали ръцете им. Те понечили да се избършат и така се появили черните кръгове около очите им...

 

Поне така разказва романтичната китайска легенда, написана от династията Джоу, управлявала Китай в периода 1122-221 г. пр. н.е.

 

Ако тази история ви е харесала, не спирайте да ни следите!

Рецепти