Неочаквано вкусно - с леща
от Kulinar.bg | 02 ноември 2012
Няколко не толкова популярни кулинарни идеи

Гореща яхния от леща с чесън, с хрупкави препечени филийки... Един от любимите вкусове, свързвани основно със зимата. Макар че лещата далеч не е сезонен продукт и на практика може да се консумира през цялата година, особено като се има предвид, че е изключително полезна, засищаща и богата на ценни хранителни вещества.

 

Ако обаче ви е омръзнало от еднообразните лещени супички, яхнийки и плакии, предлагаме ви няколко оригинални и – най-важното лесни за приготвени ястия с основна съставка леща.

На първо място, според нашите собствени предпочитания, са лещените кюфтета. Те отнемат малко повече време за приготвяне, тъй като лещата трябва да се свари много добре, така че да се разкашка, а след оформянето на кюфтетата, следва пържене.

 

Но ви уверяваме, че резултатът е ненадминат. Чудесна гарнитура към това ястие, са както пържени или варени картофи, така и различни видове салати. Наскоро ги опитахме в комбинация с нарязани червени чушки от буркан и резултатът беше повече от добър.

Друго симпатично приложение на лещата е пастетът от нея в съчетание с маслини или маслинова паста. Получава се много апетитна смес, която е богата на протеини и полезни мазнини. Намазана върху филийка с масло може да ви осигури една здравословна и засищаща закуска, след която няма да очаквате обяда с нетърпение и с пристъргващ стомах.

С леща можете да напълните и постните лозови сарми. Получава се хем традиционно, хем интересно ястие.

В специализираните био и диетични магазини пък можете да откриете брашно от леща. С него се приготвят вкусни и нискокалорични хлябове, питки, дори сладкиши.  

Рецепти