Боб (зрял фасул)
от Kulinar.bg
Къкрещо гърне с фасул в зимен ден = уют и апетит

Бобовите култури са сред храните с най-високо съдържание на белтъчини, витамини и други полезни за организма ни съставки. Ето защо са особено подходящи за консумиране през зимния период, когато повече от всякога тялото ни се нуждае от енергия.

Конкретно зрелият фасул е познат от древността, а по нашите земи е традиционно ястие. Всички сме чували, а вероятно и опитвали от прочутия смилянски боб, който има защитен патент за словна търговска марка. Тя се отнася за продукта, отглеждан в областта по горното поречие на река Арда.

В Смилян този вид питателна храна е толкова популярен, че дори се организира специален посветен на нея празник. Комисията в родопското село определя по време на Празника на фасула коя ще е Кралицата на боба за съответната година, а гостите на събитието могат да опитат от приготвената на място апетитна бобена чорба.

За да се приготви наистина вкусен боб обаче, е нужно много търпение и майсторлък. Работата е там, че във фасула се съдържат определени вещества, които целят да предпазят семенцето от всякакви "нашественици" и да може то да изиграе предопределената му роля – да послужи за поникването на ново растение.

За да се обезвредят тези химически съединения, от които можем да имаме проблеми със стомаха, фасулът трябва продължително време да стои накиснат във вода. Добре е периодът да е дори две денонощия, въпреки че понякога са достатъчни и 24 часа. От време на време водата, в която киснат зрънцата се заменя с нова, а самите те старателно се измиват.

Освен това бобът трябва да бъде готвен на тих огън и топлинната обработка също да продължи дълго време.

Ако човек не разполага с толкова време за киснене и готвене, може да съкрати процедурите с няколко часа, но такива все пак трябва да има. Напоследък по магазините у нас се продават предварително обработен и овкусен боб, който може направо да се консумира или готви допълнително, като второто е за предпочитане.


Освен че ще сте сигурни, че неприятният стомашен ефект няма да се прояви, приготвянето според личните ви предпочитания ще осигури най-задоволителен краен резултат.

А бобът си заслужава да бъде консумиран не само заради страхотния си вкус. В него има, както вече споменахме, много протеини. Не липсват и даващите енергия въглехидрати, има съвсем малко мазнини, но за сметка на това много витамини от
B групата, както и витамин C.

Рецепти